Recomanacions en clau de dona

 

Parlen les dones,
 la seva poesia
 tendra i forta.

Ben pocs s'aturen
 a escoltar aquestes veus,
 que, trasbalsades,
 un nou llenguatge diuen
 nascut al fons dels segles.



Montserrat Abelló

(Dins l'Esfera del temps, 1998)

Durant els últims anys, la historiografia de les comarques de Tarragona ha incorporat la perspectiva dels estudis de gènere. Disposem ja d’obres i eines interpretatives sobre el passat de les dones, de manera que hem enriquit la història global de la nostra societat.

Sovint la lluita i la capacitat de la dona com a col·lectiu han es
tat silenciades. I a més, les manifestacions individuals de resistència no han encaixat dins els cànons d’una societat que lesha desvaloritzat i no les ha reconegut.

Avui, 8 de març, Dia Internacional de la Dona, posem en valor tres mostres bibliogràfiques sobre les dones a les nostres comarques que de ben segur no us deixarà indiferents


Les dones als orígens de Torreforta. / Edició a cura de Coral Cuadrada i Esther Gutiérrez. Tarragona : Cercle d’Estudis Històrics i Socials “Guillem Oliver” del Camp de Tarragona, 2014

donestorreforta
Reconstrucció de la història del barri des de les experiències, memòries i narrativa de les dones. Consta de cinc capítols. Comença amb l’origen del barri a través de la immigració, construcció i urbanització; el segon capítol està dedicat a la parròquia; el tercer a l’educació de les dones i la vida quotidiana; el quart, al treball femení; i el cinquè i darrer, a les lluites i reivindicacions de les dones de Torreforta

 

ST 396:308 Tarragona DON

Duch i Plana, Montserrat ; Ferré Baldrich, Meritxell. De súbdites a ciutadanes. Dones a Tarragona, 1939-1982. Tarragona : Cercle d’Estudis Històrics i Socials “Guillem Oliver” del Camp de Tarragona : Servei d’Arxiu i Documentació Municipal, 2009.

 subditesciutadanes
 El llibre parteix de les entrevistes realitzades a trenta-dues dones de
diferents generacions, origens socials i procedències —moltes de les quals tarragonines, d’altres nouvingudes. L’obra representa una aportació decisiva sobre la història de les dones a Tarragona però, a més, és un valuós estudi sobre la història de la ciutat a partir d’una mirada en femení i en clau de gènere.

 

ST 396 Tar “1939/1982” DUC

Memòries de dones. Coral Cuadrada (coord.) ; Montserrat Duch i altres.Tarragona : Arola, 2009

memoriesdones

Històricament s’ha donat poca o nul·la rellevància als treballs i tasques realitzades per les dones, des de la consideració que eren de segon ordre o poc valorades en un món patriarcal i amb preeminència de valors masculins.  L’ordre d’estructuració interna de l’obra s’ha confegit des dels paràmetres següents: en primer lloc , les col·laboracions relatives a la perspectiva de la història; en segon, l’òptica del treball de les dones en l’exemple del conreu de l’arròs al Delta; en tercer, l’escriptura de les memòries; en quart, la visual antropològica; per últim, tres mostres concretes d’aplicació: a la ciutat de Barcelona, al Montsià i al Sàhara.

 

ST 396(467.14) MEM