Una novetat de molta altura

Enciclopèdia castellera / director : Xavier Brotons Navarro. Valls : Cossetània, 2017


 

Dimecres 4 d’abril es presenten els volums I i II de l’Enciclopèdia Castellera. L’acte serà a la sala d’actes de l’Antiga Audiència a les 7 de la tarda i comptarà amb la presència de l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros i el director de l’Enciclopèdia Castellera, Xavier Brotons.

L’Enciclopèdia Castellera, editada per Cossetània, és l’obra global i de síntesis més actualitzada sobre el fet casteller. Els dos primers volums fan un recorregut històric des dels inicis dels castells fins a 2016. La col·lecció neix amb l’objectiu de recopilar i actualitzar tota la informació sobre els castells i, per això, compta amb la col·laboració dels principals especialistes en cadascun dels diferents àmbits del fenomen casteller.

Resultado de imagen de enciclopedia castellera cossetania

EL primer volum de l’Enciclopèdia castellera està dedicat a una primera part apassionant de la història dels castells, que abraça des de l’anàlisi dels seus antecedents i la descripció dels seus orígens fins al final de la Guerra Civil espanyola, passant per l’esplendorosa Primera Època d’Or (amb la consecució dels castells de nou), la posterior i estrepitosa Decadència i l’esperançadora Renaixença iniciada l’any 1926. El volum inclou també l’estat de la qüestió sobre els castells nets més polèmics del segle XIX i sobre la possibilitat que s’intentés o fes un castell de deu pisos. D’altra banda, l’obra es beneficia de l’autoria dels millors especialistes en cada tema i de la incorporació de les imprescindibles novetats que ha aportat la recerca més recent.

 

Foto

El segon volum de l’Enciclopèdia castellera analitza la història dels castells des del final de la Guerra Civil espanyola fins a la temporada del 2016. Es tracta, doncs, de la descripció de períodes històrics com la represa de l’activitat castellera després del conflicte bèl·lic i un posterior estancament (1939-1968), de la recuperació dels folres i la vibrant pugna per la supremacia entre els Nens del Vendrell i la Colla Vella de Valls (1969-1980), de l’inici de la Segona Època d’Or, amb la tornada a plaça dels mítics castells de nou (1981-1993), i de l’etapa d’excel·lència que encara vivim actualment i que té un punt d’inflexió clar en el 2 de 9 carregat pels Minyons de Terrassa el 1993. Igualment, el volum inclou un estudi dels diferents concursos castellers que hi ha hagut al llarg de la història.

L’Ajuntament dóna suport a iniciatives orientades a divulgar i donar a conèixer els castells des de diferents vessants. Així, a més de recolzar l’edició d’aquesta col·lecció bibliogràfica, també ha impulsat l’estudi elaborat pel Centre de Prospectiva i Anàlisi de Castells amb la col·laboració de l’Observatori per la Igualtat de Gènere de la URV sobre el paper de la dona en el món casteller i també ha col·laborat en el desenvolupament del Trivial Castellers, una aplicació gratuïta i solidària que té com a objectiu promocionar el coneixement de la cultura castellera i promoure campanyes benèfiques.


Si voleu fer una primera ullada al contingut de l’enciclopèdia, us deixem un petit tast aquí i convidar-vos a emportar-vos-els en préstec de la biblioteca.

Enciclopèdia castellera. Història I : dels antecedents al 1939

Enciclopèdia castellera. Història II : del 1939 al 2016