Novetats Sant Jordi 2019 (3). “El porró. De Poblet a Nova York”

ElporroPORTADA.smallRovira i Valls, Josep M.
El Porró : de Poblet a Nova York : el llarg viatge de l’atuell català més universal. Valls : Cossetània, 2019.

Des dels seus orígens a Poblet, al segle XIV, fins a les grans col·leccions internacionals de vidre, com la del Corning Museum of Glass de Nova York, el porró ha estat la inspiració de poetes i literats, i d’artistes com Picasso, Miró i Matisse, a causa de la seva bellesa i excepcionalitat. Però és en plena època barroca (segle XVII) quan neix el porró, nodrit de formes elegants i seductores i dissenyat per beure vi a galet. Carlí i liberal, eròtic i educat, sumptuós i popular, amant del vi jove i bandejat pel sommelier, aquesta és la divertida història de l’atuell català més universal.

Josep M. Rovira i Valls (Cabra del Camp, Alt Camp, 1958) és un entusiasta del vidre i de la ceràmica popular. És coautor de llibres com La cuina dels encants (2007), Monestirs reials a la Catalunya Nova (2008) i Enric Adserà Riba. 50 anys de trajectòria artística (2012). És autor de la monografia Fra Jaume Gener, el gran lul·lista de Santes Creus, i la seva relació amb Pere Daguí i Joan Bonllavi, publicada per l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus (2018). És el director de la revista Cultura i Paisatge de la Ruta del Cister, on ha publicat nombrosos articles des de l’any 2005 fins avui en dia.

Podeu consultar aquí la web de l’Editorial Cossetània.

Podeu consultar la web de la revista Cultura i Paisatge de la Ruta del Císter

Podeu descarregar-vos el reportatge de J. Salvat “Tot sobre el porró” publicat al diari Ara del dia 20 de març: Tot sobre el porró