Nou número de Kesse, el 51 corresponent a l’any 2019.

kesse 51En el marc del cicle Finestres al territori es va presentar el número 51 de la revista Kesse : Història, ciències socials i cultura al Camp de Tarragona.

El número 51 de la revista Kesse va ser presentat dimecres dia 12 de març a la Biblioteca Pública de Tarragona. El Cercle d’Estudis Històrics i Socials del Camp de Tarragona és l’entitat editora de la publicació. Kesse és una revista d’estudis locals, multidisciplinar i de caràcter divulgatiu, publicada des de 1989.

S’hi inclou l’article de M. Elena Virgili i Bertran Conservant, compartint i difonent històries. Experiències des de la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona, un recull de les activitats més destacades i innovadores fetes durant els més de trenta d’existència d’aquest equipament cultural. Josep Caixal i Llauradó : Vida i entorn d’una anarquista tarragoní de Xavier Caixal i Baldrich ressegueix la vida d’aquest anarquista tarragoní que va ser regidor municipal i fundador de la Granja Avícola de Tarragona i de la Cooperativa de Popular de la CNT durant la Guerra civil espanyola. El tercer article és de Blanca Gas Sancho i porta per títol Preservació i difusió del patrimoni fotogràfic del Centre d’Imatges de Tarragona, en ell s’analitzen les estratègies de conservació, gestió, consulta i coneixement per part del públic dels fons que l’ens custodia. A continuació, Sergi Puig, un combatent contra el feixisme de Lluís Balart Boïges també dona compte de  la peripècia personal d’aquest mestre, nascut a la Barceloneta, però resident a Tarragona, afiliat al PSUC l’any 1936, soldat a la guerra civil espanyola i a la II Segona guerra mundial, a més de militant clandestí durant el franquisme. El darrer article, La població civil infantil i refugiada a Tarragona durant la Guerra civil, és de Pilar Herrerias Gili i fa una anàlisi demogràfica de la població tarragonina entre 0 i 14 durant els anys 1936 i 1939, a partir del padró d’habitants i altres fonts arxivístiques.

Finestres al territori és un espai anual de trobada per s’exposar els resultats d’algunes recerques publicades durant l’any anterior en les revistes dels centres d’estudi del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Està organitzat per la Biblioteca Pública de Tarragona, l’Institut Ramon Muntaner, amb la col·laboració de la Fundació Mútua Catalana.

Podeu descarregar-vos aquí la programació de tot el cicle.

Podeu llegir la revista al repositori  RACÓ Revistes Catalanes amb Accés Obert. Properament s’hi afegirà el número presentat.