100 anys del naixement del pintor Antoni Gonzalo Lindín.

Paisatge,_1990.tif

Gonzalo Lindín, Antoni. Paisatge abstracte (1990)

El dia de 2 de juliol d’enguany es van complir 100 anys del naixement del pintor Antoni Gonzalo Lindín (1920-1999), molt vinculat a la ciutat de Tarragona. Als vuit anys havia arribat amb la seva família a Tarragona des del seu Oviedo natal. Als catorze anys, sense tenir encara l’edat requerida, va entrar al Taller Escola de Pintura i Escultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, gràcies a la brillantor del seu examen d’ingrés. Ignasi Mallol, codirector del centre i un pintor de reconeguda vàlua, va fer-li de tutor, interessant-lo en el paisatge del Camp de Tarragona i Cornudella de Montsant. La guerra civil i el posterior reclutament van interrompre la seva progressió pictòrica. El 1946 rebé la III Medalla Tapiró de Pintura, instituïda per la Diputació de Tarragona. Un any després l’ens provincial endegava l’Escola Taller d’Art, adreçada més a les arts aplicades i als oficis que a la formació artística creativa. Antoni Gonzalo hi va ser professor de dibuix i responsable del taller d’esmalt, a més d’exercir funcions directives i de gestió: fou sotsdirector del centre entre 1967 i 1980 i director entre 1980 i 1985, moment en què es va jubilar.

En paral·lel Antoni Gonzalo va mantenir una significativa i reconeguda carrera individual com a pintor i promotor cultural. Paga la pena destacar la seva etapa (1947-1951) com a director de la sala d’exposicions del Sindicat d’Iniciatives de Tarragona o com a creador del Cercle Pere Johan, grup d’artistes tarragonins situats més enllà de l’academicisme; les exposicions de 1951 al Centre de Lectura de Reus i a la Galeria Jaime’s de Barcelona; la participació i el premi a la III Bienal de Arte Hispanoamaericano; els reconeixements de la II Bienal d’Art de Montblanc i del Saló d’Octubre de Barcelona, el 1956; les exposicions a la Galeria Syra de Barcelona; els premis de la Fundació Estrada- Saladrich i de la Crítica d’Art de Barcelona de 1970; i la gran exposició de 1989 promoguda per la Caixa de Catalunya.

La crítica ha reconegut en Antoni Gonzalo Lindín la renovació del paisatgisme a partir de l’experimentació.  La seva obra té densitat, vitalitat i nervi. Ens retorna les geografies properes convertides en idees universals que poden gairebé tocar-se.

Per a saber-ne més:

Gonzalo Lindín, Antoni. Gonzalo Líndin : per una abstracció en estat naixent / [textos:] J.L. Arce Carrascoso. Tarragona : Diputació de Tarragona, Museu d’Art Modern, 1991

El Grup de Tarragona : pintura, gravat, esmalt 1970-1972 : [catàleg de l’exposició] : [celebrada a la Fundació Caixa Tarragona des del 2 de juny fins el 25 de setembre de 2011] / [textos: Enric Baixeras, Assumpta Rosés]. Tarragona : Fundació Caixa Tarragona, 2011.

Salcedo Miliani, Antonio. L’Art del segle XX a les comarques de Tarragona. Tarragona : Diputació de Tarragona, 2001.