Universidad Laboral Francisco Franco (Tarragona) (1). Apunts d’història tarragonina del segle XX.

gironLes universitats laborals van ser impulsades per José Antonio Girón de Velasco (1911-1995), militant de Falange Española Tradicionalista y de les JONS des de primera hora i ministre de treball entre 1941 i 1957. Les universitats volien qualificar laboralment els fills dels obrers -els “productors” segons la retòrica a l’ús- procurant-los la formació tècnica necessària. S’impartia una formació professional similar a les “oficialías” i mestratges oficials, a més d’alguns peritatges reconvertits en enginyeries tècniques. La iniciativa anava dirigida a atendre joves allunyats de les grans ciutats, oferint-los una oportunitat de promoció. El sistema de beques per cicles, que cobria totes les despeses, i la possibilitat d’internat completaven l’oferta. La justificació última del projecte estava imbuïda d’ideologia falangista i nacionalsindicalista. El control doctrinal va ser intens en els primers temps, però a partir de 1966 era ja patent el desmuntatge de l’aparell falangista.

El Ministeri de Treball tutelava el finançament, sostingut també per organitzacions de “montepíos” i mutualitats laborals de tot Espanya. Les administracions locals van aportar ajudes inicials i la disponibilitat de terrenys. La primera universitat laboral va ser la de Zamora, encara que a Gijón hi havia una institució similar anterior. Les universitats laborals de Sevilla, Córdoba i Tarragona es van inaugurar el 8 de novembre de 1956, possiblement amb presses, perquè el ministre Girón de Velasco creia propera la seva substitució. En total es van construir 21 centres, reconvertits en diferents organismes a partir de 1979, després que prop de mig milió d’alumnes passés per les seves aules.

Per a saber-ne més: La Laboral de Tarragona : fonaments i construcció / edició a càrrec de Josep M. Buqueras Bach. Tarragona : Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona, 2007. La Universitat Laboral de Tarragona : 1952-1956 / [coordinació de textos: Gianluca Burgio].. Tarragona : Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Tarragona, 2006.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s