Universidad Laboral Francisco Franco (Tarragona) (i 2). Apunts d’història tarragonina del segle XX.

uni lab

El general Francisco Franco va visitar la universitat laboral de Tarragona, batejada finalment amb el seu nom, el 24 d’octubre de 1957 i el Príncep d’Espanya Joan Carles de Borbó, el 6 de maig de 1961.

L’any 1952 s’havia anunciat la construcció a Tarragona de la “Universidad Laboral del Nord-este”. Aquell mateix any es va comprar una finca de 150 hectàrees, dos anys més tard, el Mas del Canonge de 12 hectàrees i amb posterioritat es van adquirir altres peces fins a completar les 180 hectàrees que la Universitat Laboral va arribar a ocupar.  Els arquitectes autors de el projecte d’edificació van ser Antonio de la Vega, Luís Peral Buesa i Manuel Serra Nava. Respectivament es van encarregar del menjador, cuina i residència el primer; urbanització i aules, el segon; i tallers, el tercer. En el projecte de teatre i en la direcció de tota l’obra va intervenir el tarragoní Antoni Pujol Sevil. Al seu torn, Josep Maria Monravà es va fer càrrec de l’enjardinament. La construcció, amb clara voluntat de perdurar, es va iniciar el 1953, aconseguint més de 75.000 m2 de superfície edificada amb tres sistemes de corredors per a la circulació: galeria tancada entre les escoles, galeries subterrànies per al manteniment i passadissos coberts exteriors. Aquests sistemes donaven unitat al que en realitat van ser tres projectes redactats independentment. De fet només es va construir un 40% de l’inicialment previst. El conjunt podia acollir 1.500 alumnes que estudiaven especialitats com: mecànica, automòbil, electricitat, construcció, arts gràfiques, direcció de tallers, fusteria, tèxtil i indústria química. La universitat laboral tarragonina des del punt de vista organitzatiu i arquitectònic va ser presa freqüentment com a model per a altres instal·lacions similars.

Per a saber-ne més: La Laboral de Tarragona : fonaments i construcció / edició a càrrec de Josep M. Buqueras Bach. Tarragona : Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona, 2007. La Universitat Laboral de Tarragona : 1952-1956 / [coordinació de textos: Gianluca Burgio].. Tarragona : Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Demarcació de Tarragona, 2006. Consulteu aquí el blog El Trastero de Palacio, amb vivències de persones que hi van estudiar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s