Vot de poble. L’epidèmia de pesta de fa 200 anys a Altafulla.

santantoniEnguany Altafulla celebra els 200 anys del primer cop que els vilatans van pujar a l’ermita de Sant Antoni a buscar el quadre del sant. La festa, considerada festa major petita, s’ha hagut d’adaptar a la situació actual de pandèmia. Ha comptat, a més de la missa solemne i del repartiment de domassos,  amb l’entrada simbòlica dels Castellers d’Altafulla i la representació de pilars familiars acompanyats del toc de vermut. Un cop han acabat s’ha baixat el quadre fins a la plaça de l’Església on s’ha fet un concert de sardanes a càrrec de la Cobla Reus.

El quadre, de grans dimensions i de poca qualitat artística, conservat de l’ermita de Sant Antoni d’Altafulla representa el sant en actitud d’oració. Hi presidia l’altar major des finals del segle XVIII.  La llegenda popular diu que a la Guerra del Francès les tropes napoleòniques van profanar l’ermita, es van emportar el quadre a la platja i van fer que els cavalls el trepitgessin. Després, alguns devots veïns d’Altafulla en van recollir les restes i les van retornar a lloc. Una dona pietosa de Can Jaudet va fer el vot de restaurar-lo si les seves quatre germanes malaltes es guarien, gràcies a la intercessió de sant Antoni. Doncs, així va ocórrer i ella va complir la seva promesa. El quadre es va repintar i restaurar a Tarragona, fent cas de la gent del poble que no volia que se’n pintés un de nou. El 1820 el quadre estava ja restituït a la seva ermita. Però hi havia pesta; en pocs dies, 120 morts. L’11 de setembre es van iniciar les rogatives per demanar la protecció del sant.  El quadre va de sant Antoni ser tret  de l’ermita per portar-lo en processó cap a baix a mar. Tot just va entrar al poble, de cop i volta, molts malalts van sanar. Testimonis fidedignes asseguren que un núvol negre s’havia aixecat del no res per esvair-se a continuació en el cel, emportant-se la malura. En agraïment Altafulla va decidir commemorar cada any el miracle amb una festa votiva dedicada a sant Antoni. Des d’aleshores no han faltat els testimoniatges de molts altres prodigis, atribuïts tots al quadre i al sant.

Per a saber-ne més. Consulteu aquí els articles del número 38 (2014) de la revista Estudis Altafullencs  i aquí l’entrada  “El quadre de sant Antoni d’Altafulla” al blog Elriu.cat.   Podeu veure aquí, el video de TAC12 “Altafulla celebra els 200 anys de vot de poble”. Podeu veure aquí el vídeo de TAC12 “Un emotiu vídeo per celebrar el bicentenari del vot de poble d’Altafulla”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s