La Població entre 1901 i 1910. Apunts d’història tarragonina del segle XX.

lo campEls primers anys del segle XX representaren un lleu respir per a la ciutat de Tarragona. La crisi econòmica començava a estabilitzar-se. A l’any 1890 la plaga de la fil·loxera s’havia estès per les vinyes del Camp de Tarragona, el Priorat i el Penedès. L’economia de les comarques del voltant i de la mateixa ciutat s’havia esfondrat, ja que depenia en bona mesura del comerç del vi, activitat que tenia el port com una de les principals vies de sortida. La pèrdua de Cuba, Puerto Rico i les Filipines, el 1898, no significà una minva comercial molt significativa, atès que els ports de destí més importants de les exportacions tarragonines vers Amèrica eren Buenos Aires, Nova York, Río de la Plata i Guayaquil.

Molts tarragonins, i no només els més desafavorits, havien emigrat cap a Barcelona, atrets pel desenvolupament industrial i les oportunitats que oferia la gran ciutat. Alguns estudis ens asseguren que l’11 % de la població de Tarragona depenia de la beneficència pública; i a més, l’atur en aquell moment era gairebé total entre els boters, el col·lectiu obrer més nombrós.

Durant els darrers anys del segle XIX i la primera dècada del XX ha cridat l’atenció als historiadors l’elevada mortalitat infantil i la baixa natalitat. S’ha cregut que cal buscar la causa en l’alimentació deficient i en la falta general d’higiene. La recuperació econòmica de la segona dècada sel segle comportà que Tarragona comencés a rebre immigrants de les comarques properes. Per acabar de situar-nos, assenyalem que al Tarragonès el 1910 sabien llegar i escriure una mica més del 55 % de la població.

No obstant, cap a 1907 el pitjor de la crisi havia ja passat. Havien de venir moments més favorables i projectes engrescadors. El 1905 s’havia creat l’Escola de Comerç i el 1913 s’inauguraria el Centre Industrial. El 1910 Tarragona tenia ja tants habitants como al 1890 i era la cinquena ciutat de Catalunya pel que fa als cens. 

Per a saber-ne més: Ferrer, Maria Antònia. Història de Tarragona : una ciutat mediterrània. Tarragona : Arola, 2006. Jordà i Fernández, Antoni. Història de la ciutat de Tarragona. 2a. edició. Valls : Cossetània, 2019. El Segle XX a Tarragona / Coordinació: Jordi Piqué i Padró. Tarragona : Nou Diari, 1995 Vida económica de la provincia de Tarragona / Publicación de las Cámaras de Comercio, Indústria y Navegación de Tarragona, Reus, Tortosa y Valls. Tarragona (etc.) : les Cambres, 1919-1935.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s