Els diaris i la premsa entre 1900 i 1930 (1) . Apunts d’història tarragonina del segle XX.

veuEn aquells anys la premsa escrita era el mitjà de comunicació per excel·lència. Els grups polítics, l’església i moltes associacions cíviques o culturals posaven en circulació les seves pròpies publicacions. Es confeccionaven amb articles de contingut polític, ja fossin originals o copiats d’altres publicacions afins, sovint de Madrid o Barcelona, editorials, peces més o menys innòcues sobre la vida local, sense oblidar anuncis oficials, moviment de vaixells i comentaris sobre diverses activitats.

Els 900 exemplars de tirada del Diario de Tarragona de 1900 es confeccionaven a la impremta Arís del carrer de Sant Francesc. El marqués de Marianao, Salvador Samà i Torrents, el “jefe político” dels liberals dinàstics, havia firmat amb el editors un contracte d’arrendament de la primera pàgina. La resta del diari restava a disposició de l’impressor, el qual, rebia una quantitat a fons perdut per a les despeses generals. El director era nomenat pel marquès i la família Arís havia de pagar la resta de personal, redactors i tipògrafs. Des de 1903 fins 1926, llevat d’un petit període de temps, Antonio Chulvi Bou en fou el director. En 1920 el contracte fou objecte d’una disputa política i judicial, fins que el 1927 el Diario de Tarragona passà a ser propietat de l’Editorial Tarragona, empresa compradora dels drets dels hereus de la família Arís. Fins aleshores, el caràcter monàrquic de la publicació fou ben patent.

Fins la dissolució del Centre Tradicionalista el 1918 els carlins van mantenir la capçalera La Reconquista Semanario Tradicionalista que portava per subtítol Dios, Patria, Rey, Fueros. Entre 1901 i 1902 havien publicat La Atalaya.

El 1900 es publicà, íntegrament en català, Lo Camp de Tarragona Òrgan de la Associació Catalanista de Tarragona i sa comarca i de sa joventud, fins 1907. Comptà amb el suport de Pere Lloret, el futur alcalde republicà, i de Joan Ruiz i Porta. Hi van escriure, entre molts d’altres, Agustí M. Gibert, Josep Aladern, Salvador Estrem i Fa o Bernabé Martí. També a l’òrbita nacionalista cal mencionar les capçaleres següents: l’etapa tarragonina de Pátria (1901-1903), Serém ! (1905), Catalunya Nova (1906) i La Veu de Tarragona (1913- 1936), setmanari editat per la Lliga Regionalista que es distribuïa per subscripció.

E

Per a saber-ne més:

Virgili i Sanromà, Josep-Pau. Tarragona i la seva premsa : 1900-1982. Tarragona : Edicions de la Hemeroteca de la Caixa de Tarragona, 1980. 2 v.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s