“El Pinell de Brai : el poble i la gent” d’Antònia Serres Buenaventura. Novetat 2020.

pinellSerres Buenaventura, Antònia. El Pinell de Brai : el poble i la gent. El Pinell de Brai : l’autora, 2020.

El llibre d’Antònia Serres Buenaventura tracta, de bon començament, de toponímia i d’onomàstica. L’estudi dels noms de llocs, carrers, cases, renoms i cognoms serveix per a descriure treballs agrícoles i ramaders, recordar esdeveniments històrics, costums i formes de vida social dels habitants del Pinell de Brai.

La segona part del llibre inclou un primer apartat sobre festes, cançons, bandes de música, club de futbol, cinema, rondalles, festivals i activitats culturals de mena diferent. Les altres seccions contextualitzen, també en breus notes històriques, textos o testimonis personals, temes tan diversos com l’església parroquial de Sant Llorenç, l’escola dels anys trenta, els quintos i el servei militar, el transport del Güito, el servei telefònic, la Cooperativa de Consum, la premsa local i els butlletins d’informació municipal, la introducció del reciclatge i la depuració d’aigües.

Si en el començament del llibre tracta de les denominacions de llocs i persones, el capítol final recull paraules i expressions en desús al Pinell. El llibre és una mirada de reconeixement als pinellans, sobretot als del segle passat. En la contracoberta llegim la intenció de l’autora que s’estén i s’aplica a les dues parts: “[…] el record de tants espais avui ensulsits, erms, que […] eren plens de vida, transitats, treballats per pagesos i pastors que havien domesticat aquell paisatge agrest […] Cada indret era identificat amb el seu nom corresponent, però si cau la caseta i la malesa es menja el camí, s’acaba perdent el nom i amb ell s’esvaeix la memòria.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s