“Avui per mi, demà per tu” de Tate Cabré. Novetat 2020.

avuiLa frase Avui per mi, demà per tu  figura al frontal del cementiri de Vilallonga del Camp i és el títol, també, del nou llibre de l’escriptora reusenca Tate Cabré.  Es tracta d’una guia editada per la Diputació de Tarragona sota l’empara de la marca Ramon Berenguer IV, en la col·lecció Difusió Cultural . S’hi ressegueix el patrimoni històric i artístic dels cementiris de les comarques de Tarragona. Hi trobarem detalls d’escultures, de treballs arquitectònics, de monuments funeraris; hi identificarem tombes de personatges coneguts i referències literàries al trànsit entre la vida i la mort.  

La publicació inclou, d’entrada, un pròleg d’Olga Xirinacs, escriptora en l’obra de la qual els cementiris i la mort són ben presents, i una introducció de l’autora. Després de fer un recorregut històric sobre els recintes funeraris, des de l’antiguitat fins ara, ens apropem als cementiris de les deu capitals de les nostres comarques. Ens aturarem al Mausoleu de Prim (Reus);  a la reproducció del llegendari mausoleu d’Halicarnàs i les làpides fetes per l’arquitecte Josep M. Jujol (Tarragona); la tomba del músic Pau Casals (El Vendrell); la del pintor Maties Palau Ferré (Montblanc); la de l’escultor Julio Antonio (Móra d’Ebre); o en el paisatge que es divisa des del cementiri de Tortosa, un recinte construït al segle XIX en forma pentagonal. També hi haurà temps pels memorials històrics de la Guerra Civil o les diverses capelles conservades en molts dels espais funeraris.

La feina de documentació ha anat a càrrec d’Àxel Baget i Núria Moral. L’obra incorpora a la part final una guia per desxifrar símbols funeraris, un diccionari visual dels símbols més freqüents, un glossari de terminologia, a més d’una cronologia dels cementiris de la demarcació, tant dels existents com els ja desapareguts. La il·lustradora Ana Gómez n’ha fet el disseny gràfic i la maquetació. 

Tate Cabré Massot (Reus, 1965) és doctora en Comunicació i diplomada en Traducció i Interpretació. Ha treballat com a periodista cultural des de 1987, en diferents mitjans, i també ha estat docent a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Internacional de Catalunya, i col·laboradora a la Universitat Rovira i Virgili, a la Universitat Pompeu Fabra, a la Paul Valery de Montpeller i a la Universidad de la Habana. També és guia oficial de Turisme de la Generalitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s