El Carnaval a Tarragona

Els orígens del Carnaval de Tarragona es troben en les festes Saturnals, Lupercals i Matronals que celebraven els romans. Les primeres referències d’un Carnaval urbà, amb rues o desfilades, corresponen a la segona meitat del segle XIX. En aquest temps, viu la seva plenitud i es defineix la seqüència ritual amb la construcció de la Bóta monumental per part del puixant gremi de boters local, i la seva crema, veritables inici i final de la festa. Es documenta també la participació del ball de diables, com a grup de foc.

S’han documentat diferents prohibicions al llarg de tota la història, però la més transcendent fou la de la guerra civil espanyola. El 3 de febrer de 1937, una ordre datada a Burgos prohibia el Carnaval en tot el territori que controlaven les tropes franquistes. L’any 1939, amb el triomf de les forces faccioses del general Franco, aquesta ordre es faria extensiva a tot l’Estat Espanyol.
L’arribada dels ajuntaments democràtics rescata la vitalitat d’aquesta festa de carrer, amb la complicitat de la nova societat civil.

Tarragona comemmorarà enguany els 40 anys de la represa del Carnaval de la ciutat després de la dictadura franquista amb l’elaboració d’un documental que vol posar de manifest la feina duta a terme per una part molt important i molt diversa dels ciutadans durant aquestes quatre dècades.

El documental, que ja s’està elaborant amb la recopilació d’imatges antigues i la col·laboració de l’Arxiu municipal, comptarà amb entrevistes a diferents testimonis que són els principals protagonistes. Es podrà veure per TAC12, a través de les xarxes socials municipals i si la pandèmia ho permet es podrà veure també al Teatre Tarragona. Es divideix en 9 capítols: Ninots; Vella Quaresma; Vetlla, Enterrament i testament; Sàtira; Carnaval Gastronòmic; Seqüència Ritual; Rues; Disfressa d’Or.

Paral·lelament al documental, també s’està treballant per oferir un projecte pedagògic a les escoles de la ciutat, sobre la història i el llegat del carnaval tarragoní. Tot i que cada any les comparses del Rei i la Concubina visiten les escoles i, fins i tot, algunes d’elles també participen de la Rueta infantil que es fa el divendres de Carnaval, fins ara no s’havia elaborat cap material didàctic i explicatiu. Per resoldre aquesta mancança s’està elaborant una carpeta amb personatges i moments del Carnaval acompanyats de propostes didàctiques. Aquesta documentació es repartirà properament a tots els centres d’ensenyament de Tarragona. 

Una altra de les propostes que s’està treballant per tal de poder dur a terme enguany, és la producció d’una exposició que molt probablement comptarà amb l’exhibició de vestits, guardons i imatges que han quedat per al record. Aquesta activitat programada i d’altres, es donaran a conèixer de manera conjunta properament. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s