L’Estàtua de Mercuri

L’Estàtua de Mercuri, ubicada a la Plaça dels Carros del Barri del Port, ocupa l’espai on inicialment hi havia un pou en el que abans s’anomenava Plaça del Mar o Plaça del Port. 
Va ser l’any 1810 quan el director de les obres del Port fa una queixa formal i per escrit sobre la poca cura d’aquest pou que queda inutilitzat amb el temps a mesura que la Plaça cada cop és més transitada per carros i mercaderies. Cap a 1860 l’Ajuntament decideix urbanitzar la Plaça i substituir el pou per una font monumental.

L’arquitecte Francesc Barba i Masip presenta, el 1865, el projecte de la font amb quatre cignes i una escultura sobre columna. Es va decidir que, provisionalment, la imatge representés a Mercuri, el Déu romà del comerç, fins que es poguessin recaptar diners per a sufragar un altre símbol del Comerç i la Marina que es tenia pensat. El 1866 es va col·locar l’estàtua de Mercuri, obra de Bernat Verderol (autor dels Gegants Vells, Moros i Negritos de la ciutat) sobre una columna de marbre blanc, envoltada per una garlanda de flors a la part superior, feta per l’escultor Cantó.

A sota hi havia un pedestal de planta quadrada, on Antoni Miró va esculpir quatre medallons de pedra; dos d’ells representen l’escut de Tarragona, un altre els símbols de les ciències i les arts, i el quart, els atributs del comerç. Finalment, a sota del pedestal, hi posaren una pilastra de secció octogonal. Mercuri tenia una corona alada al cap i descansava el seu braç esquerre sobre un carreu, sostenint amb la ma el caduceu, símbol del comerç.

Durant la guerra (1936-1939), l’ona expansiva d’una bomba d’aviació que caigué molt a prop, va afectar l’estàtua, quedant decantada i mig penjant sobre la seva base. Com que era de terrissa, i per tal d’evitar que hi hagués algun incident, es va esmicolar i arrencar, restant al seu lloc la pilastra, el pedestal, la columna i el ferro que la subjectava.

Finalment, l’Ajuntament va encarregar a Salvador Martorell la realització d’una nova escultura que es va col·locar desembre de 1959, sense la columna de suport. La nova imatge de Mercuri tenia dos metres d’alçada i estava feta en pedra. El cost anà a càrrec conjuntament per l’Ajuntament de Tarragona, la Cambra de Comerç i el Gremi d’Exportadors de Vins.

L’any 1993 es va substituir per una de nova, fosa en bronze pels tallers Ginfer de Reus, traslladant l’anterior al Castell de Masricart de La Canonja. Si la primera mirava cap a la via de tren, la nova estàtua hi donava l’esquena.

El 1988 una remodelació urbanística de la Plaça dels Carros va restar visibilitat a l’escultura, que va quedar mig amagada enmig d’un seguit de pilastres, però anys més tard, el 2003, s’enderrocaren recuperant la visibilitat del monument.

Podeu trobar informació sobre aquesta estàtua i altres monuments al llibre ‘Tarragona : escultures, làpides i fonts. Monuments i elements decoratius als carrers de la ciutat’, de Joan Gisbert i Canes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s