Pels amants de la Tàrraco Imperial

Menchon i Bes, Joan. Carreus, columnes, inscripcios i pedres trencades a Tarragona. Sobre la construcció,, el reciclatge de materials, usos i espais en època antiga i medieval. Barcelona : Patrimoni Consultors edicions, 2020.

Tàrakon, Tàrraco, Tarraquna, Tarragona… podrien ser el resum d’aquest llibre, però no serien sinó un enganyatall que tractaria maldestrament de sintetitzar d’una forma excessivament senzilla el contingut d’aquest llibre. Pretén recollir la memòria de la Tàrraco romana.

L’obra que ha escrit en Joan Menchon va molt més enllà de la història de Tarragona durant els darrers 2.500 anys. El llibre és un treball acadèmic molt ben documentat: conté unes 1.560 notes a peu de pàgina, una extensa bibliografia de 62 pàgines i 309 figures. Es tracta d’un text, si més no, d’una enorme vàlua acadèmica escrit des d’un to més aviat proper, col·loquial, estàndar.

Joan Menchon és un treballador de la història, coneix l’arqueologia des de diferents òptiques i té més de 30 anys d’experiència i aprenentatge crític a les seves espatlles.

El llibre es divideix en nou capítols. Els dos primers pretenen ser una petita introducció a tot el contingut que ens trobarem posteriorment.

Els següents capítols (del tercer al setè) constitueixen el nucli fonamental. Al llarg d’aquestes pàgines no només es pretén fer un repàs exhaustiu dels més de 1500 anys d’història de Tarragona, sinó analitzar-la des del punt de vista del títol del llibre. És per això que ens parla d’assentaments, de la base d’operacions, de les muralles, de les fortificacions, de l’ús de diferents materials, del proveïment de l’aigua al llarg dels segles. L’autor fa un llarg i documentadíssim recorregut per cadascun dels principals elements arquitectònics de la ciutat subjectes a la reocupació : muralles, antics i nous portals, velles i noves torres.

El capítol vuitè és un compendi del paper que les pedres han jugat en tota la història de Tarragona des dels seus inicis fins al moment actual.

El novè i últim capítol és la cloenda del llibre, molt breu i condensada. En una frase : ‘els escrits volen; tanmanteix, les pedres romanen’.

Podeu llegir l’entrevista que el Diari de Tarragona va realitzar a l’autor el dia 24/01/2021.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s