Simposi de Focs Festius de la Mediterrània

L’Institut Ramon Muntaner i la Societat Andorrana de Ciències presenten les actes del IV Simposi de Focs Festius de la Mediterrània, amb el títol Les Simbologies i els rituals al voltant del foc, que es va celebrar el 24 de novembre de 2019 a Andorra la Vella. 

La publicació, editada per l’Editorial Afers, recull vint-i-un articles que es van presentar durant el IV Simposi i que analitzen la vinculació entre les simbologies i els rituals al voltant del foc i la seva relació amb la festa. En aquest context, s’hi pretén analitzar les festes de foc i la seva simbologia vinculada a rituals pagans, al calendari festiu cristià i a esdeveniments de la vida quotidiana, així com les darreres recerques. 

En els darrers anys, s’ha produït una eclosió de debats sobre la salvaguarda i els reconeixements de diferents festes de foc a la Mediterrània, molt especialment de les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. S’hi pretén analitzar les festes de foc i la seva simbologia vinculada a rituals pagans, al calendari festiu cristià i a esdeveniments de la vida quotidiana, així com les darreres recerques, publicacions, persones i institucions que fan possible les diferents festes de foc. Reflexions, investigacions i testimonis d’experts estan recollits en les vint-i-tres ponències i comunicacions presentades al IV Simposi de Focs Festius de la Mediterrània, celebrat a Andorra la Vella, on es van recollir les darreres novetats i debats sobre el present i el futur de la festa.

Tant des del vessant històric, amb estudis sobre les sortides festives lligades a la pirotècnica a la Tarragona del segle XVIII i a la València del segle XIX, com des d’un punt de vista més actual, en especial en referència a l’adaptació a la normativa sobre l’ús de la pirotècnia festiva, la qual amenaça la seua vessant participativa.

Els editors del volum són Carles Barrull i Àngels Mach i compta amb les investigacions d’autors com Albert Roig, Marc Ballesté, Sofia Isus, Bernat Menetrier-Marcadal, Mathieu Fauré, Salvador Palomar, Manuel Delgado, Joan Vallès, Domènec Bascompte, Loris Romano, Claudia Sergio, entre d’altres. 

Podeu consultar els continguts de la publicació aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s