Finestres al Territori. VIII Mostra de Revistes de Tarragona i Terres de l’Ebre. Collita 2020

DIJOUS 25 de febrer, a les 18:30h, a través de la plataforma ZOOM. Col·laboració amb l’Institut Ramon Muntaner.

La Biblioteca Pública de Tarragona junt amb l’Institut Ramon Muntaner acollirem una nova edició de les Finestres al Territori. VIII Mostra de Revistes de Tarragona i Terres de l’Ebre. Collita 2020

Aquesta activitat anual, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Biblioteca Pública de Tarragona amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, servirà per a presentar quatre articles destacats de quatre publicacions realitzades per diferents centres i instituts d’estudis locals i comarcals tant del Camp de Tarragona com de les Terres de l’Ebre. A través d’aquestes revistes s’obriran les finestres a un debat sobre la cultura i la recerca local i comarcal feta en aquests dos territoris perquè aquestes publicacions són les que recullen i permeten donar a conèixer el treball i les notícies culturals de l’àmbit més local que realitzen els centres d’estudis.

En aquesta edició es presentaran un total de quatre revistes del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, i és important recordar que totes aquestes publicacions es poden consultar a text complet a:  https://www.raco.cat/raco/.

PROGRAMA

-La Resclosa 24. Centre d’Estudis del Gaià

Les exposicions d’indumentària al Museu de la Vila (1974-1993) de Vila-rodona, a càrrec de Rosa Figueras Martín.

A partir del fons fotogràfic de la Fira de Vila-rodona de l’any 1917 de l’arxiu fotogràfic Gavaldà, s’ha fet una revisió del tipus d’indumentària que es portava a comarques a començaments del segle xx, moment de grans canvis socials i culturals.

Rosa Figueras és historiadora i documentalista especialitzada en la història de la indumentària.

Accés: https://www.raco.cat/index.php/Resclosa/article/view/284610/0

-Lo Floc 232. Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar

Minyones en el món rural camptarragoní del primer terç del s. XIX, a càrrec de Josep M. Grau i Pujol.

Josep M. Grau i Pujol és arxiver i historiador.

Aplec de treballs 38. Centre d’Estudis de la Conca de Barberà

La professora Sofia Mata i l’art d’estimar el patrimoni, la documentació i la docència, a càrrec d’Anna Isabel Serra Masdeu i comptarem també amb la professora Sofia Mata de la Cruz.

La professora Sofia Mata ha anat divulgant, al llarg dels anys, les seves recerques sobre el patrimoni més visible i més proper de l’arxidiòcesi tarragonina i el més menut, el més invisible als ulls dels estudiosos, però que ajuda a entendre altres tipus de patrimoni que eren objecte de desig i necessitat pels nostres avantpassats. Com a directora del Museu Diocesà, durant un bon grapat d’anys, ha tingut cura de gestionar aquell immens fons i d’investigar peces que hom desconeixia totalment.

Accés: https://www.raco.cat/index.php/Aplec/article/view/378061

Anna Serra és historiadora de l’art i professora de la Universitat Rovira i Virgili.

-Miscel·lània CERE 30.  Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre

Proposta de model 3D interpretatiu de l’entrada a la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles (Tivissa, Ribera d’Ebre), a càrrec de Ramon Gironès Blanch.

La proposta, duta a terme amb el programari informàtic SketchUp, és de l’entrada a la ciutat ibèrica del Castellet de Banyoles durant l’últim quart del segle III aC, consistent en la restitució de les dues torres pentagonals bessones que flanquejaven la porta principal d’accés d’on partia, a banda i banda, una muralla de compartiments; i, passats els tres primers trams del recinte de la muralla, s’hi adossaven dos habitatges enfrontats que delimiten un espai en forma de plaça trapezoidal.

Accés: https://www.raco.cat/index.php/MiscellaniaCERE/article/view/379152

Ramon Gironès Blanc és historiador i gestor cultural.

Podreu accedir a la trobada virtual des del canal Youtube de l’IRMU, que estarà disponible el mateix dia 25.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s