90 anys de la Segona República

El 14 d’abril de 1931, ara fa noranta anys, Lluís Companys proclamava la República i, moments després, Macià el rectificava proclamant l’Estat Català i la República catalana en el marc d’una federació ibèrica.

Sota el nom 14 d’abril de 1931: 90 anys de la Segona República, l’Ajuntament de Tarragona impulsa, junt amb altres institucions i entitats de la ciutat, un programa d’activitats que vol ajudar a conèixer què van significar la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a la ciutat i alhora recordar les persones que van perdre la vida o la llibertat defensant la democràcia.

La recuperació d’una efemèride del passat com aquesta és útil i convenient si té com a objectiu difondre la nostra història i serveix com a record i homenatge al govern democràtic i republicà anterior al cop d’estat del 1936 i a totes les persones que varen perdre la vida o la llibertat defensant la democràcia.

Els actes de 2021 van començar ahir dijous 8 d’abril i s’allargaran fins al 15 de desembre (tot i que la majoria d’actes es concentraran a la primavera), en un programa de 30 activitats entre conferències, presentacions de llibres, tallers, exposicions o arts escèniques, entre d’altres. Aquesta programació es realitzava anualment al voltant del 15 de gener, coincidint amb l’aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Tarragona, però enguany s’ha traslladat l’inici al voltant de la data de la proclamació de la Segona República pel fet que es complien 90 anys dels fets i responent també a la situació sanitària que hi havia el mes de gener.

Un dia abans de l’efemèride, el 13 d’abril, el Teatre Tarragona acollirà l’estrena del documental La primavera republicana, 90 anys de la proclamació de la II República a Tarragona, produït per TAC12 amb la col·laboració de la Comissió del Programes de Memòria de l’Ajuntament. El dia 14 tindrà lloc l’acte institucional a l’Ajuntament i la inauguració de l’exposició Tarragona Republicana (1931-1936) a l’Espai Turisme. La programació de la setmana de l’aniversari acabarà amb la presentació del llibre Tarragona durant la Segona República (1931-1936), de Jordi Piqué i Blanca Gas.

Durant els mesos de maig i juny destaquem la visita guiada al cementiri en el marc del cicle de Visites als espais de la repressió franquista a Tarragona, la representació de l’obra teatral Ronda de vigilància, del tarragoní Sergi Xirinachs, la Taverna Republicana a la Capsa de Música i diferents conferències i presentacions de llibres de temàtica històrica relacionada amb el període de la Segona República i el franquisme.

L’activitat es reprendrà a l’octubre amb la preestrena del llargmetratge L’espill, de Mario Pons, i finalment acabarà el 15 de desembre amb la presentació del llibre de Ricard Lahoz 50 anys d’Òmnium Cultural del Tarragonès.

Podeu descarregar-vos el programa dels actes del 90è aniversari de la Segona República aquí

El programa s’emmarca en els actes que el Memorial Democràtic de la Generalitat realitzarà a tot Catalunya amb motiu de l’efemèride.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s