Projecte ‘Tastets de Patrimoni’. 10 anys

Els Tastets de Patrimoni, organitzats per la Biblioteca Pública de Tarragona i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), tenen per objectiu donar a conèixer el patrimoni de les comarques de Tarragona a través de rutes i activitats culturals per part dels centres d’estudis.

Els Tastets es van iniciar l’any 2010, però la col·laboració era anterior i es remuntava a l’any 2004, moment en què s’articulava un conveni entre l’IRMU i la Biblioteca prestava serveis dirigits als centres d’estudis i s’oferia com a intermediària entre els centres d’estudis i  la ciutadania. Des de llavors s’han fet vint tastets a la primavera i la tardor que s’han vist interromputs per la pandèmia l’any 2020. No obstant s’ha reprès la col·laboració en forma de tallers virtuals, que sense ser Tastets comparteixen l’objectiu de la difusió dels estudis locals de les comarques tarragonines i de l’Ebre.

Els Tastets de patrimoni consisteixen en presentacions adreçades al públic en general amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni més proper. Les xerrades van a càrrec dels propis centres d’estudis, que en són també autors o impulsors de la posada en valor del patrimoni. Els Tastets es complementen amb una sortida en què es veuen in situ els espais patrimonials presentats en les xerrades i que també van a càrrec dels mateixos centres d’estudis.  Les sortides es documenten, s’acompanyen d’una selecció bibliogràfica i un programa de mà.

Segurament un dels reptes més importants es continuar sent referents de la historia i del patrimoni del territori més propers a través de la marca dels Tastets de patrimoni aportant noves mirades i noves claus d’interpretació des del lloc on es generen, a través de la recerca dels centres d’estudis. Més enllà els Tastets de patrimoni ens han de permetre consolidar els vincles amb la comunitat i reforçar el sentiment de pertinença.

Recentment s’ha creat una App de l’Institut Ramon Muntaner dedicada al projecte de Tastets de Patrimoni per commemorar el seu inici l’any 2010 i la vintena d’edicions realitzades. L’objectiu de la publicació digital és recordar les diferents conferències i sortides culturals, que estructurades en forma de menú, han permès divulgar el patrimoni de la demarcació de Tarragona de la mà d’investigadors, en la majoria dels casos, vinculats a centres d’estudis. Hi trobareu conferències sobre la ‘Ruta literària pel riu Gaià’, ‘La Batalla del Pont de Goi’, ‘La Ruta de la mel’ o els ‘Espais Històrics de la Batalla de l’Ebre. Tanmateix, també hi són documentades les sortides com a ‘Les Camposines’, o ‘Les construccions de Pedra Seca a Mont-roig del Camp’. ‘Podeu accedir-hi amb qualsevol dispositiu mòbil o ordinador. 

Teniu les instruccions per accedir-hi a l’enllaç següent: https://www.irmu.org/news/2989

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s