Taller virtual La Batalla de l’Ebre : història, memòria i paisatge

Taller La batalla de l’Ebre: història, memòria i paisatge, a càrrec de Maite Hernández i Andreu Caralt. Amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner. Abril / Juny 2021

Accedeix al taller

Un taller per conèixer la batalla de l’Ebre des de diferents perspectives, tals com: l’operació militar, la internacionalització del conflicte, el rol de la societat civil, la petjada al paisatge i la recuperació de la seva memòria.

Maite Hernández, antropòloga, educadora i experta en drets humans i Andreu Caralt, historiador, periodista i escriptor; ambdós s’han especialitzat en memòria història i des de 2014 han fundat Terra Enllà, empresa de serveis turístics que ofereix visites guiades als escenaris de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil en les Terres de l’Ebre, la comarca del Priorat i el Front del Segre. Terra Enllà també realitza estudis històrics per a institucions públiques, propostes de museïtzació, entre d’altres; ha coproduït el documental premiat  ‘A les fosques, la memòria de la Tortosa bombardejada’. Andreu Caralt també és autor de diverses publicacions, entre ells el llibre 3.669 biberons. Història de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41.

Aquest taller forma part  de la programació de 14 d’abril de 1931: 90 anys de la Segona Repúplica: Programa de Memòria Històrica de Tarragona coordinat per l’ Ajuntament de Tarragona Comissió Programes de Memòria.

MAIG

– Part II. Els protagonistes

Estudi dels diversos contingents d’homes que hi van participar caracteritzats per la seva afinitat ideològica, religiosa o nacionalitat; el rol de les dones durant la batalla i històries singulars de combatents i civils.  

JUNY

– Part III. La memòria

Descripció del procés de monumentalització i recuperació de vestigis del territori de la batalla de l’Ebre, el vincle dels supervivents amb el paisatge del conflicte, i la conversió en un espai d’interès turístic, cultural i patrimonial. 


#HemTreballat

ABRIL

– Part I. El combat

Anàlisi de les causes bèl·liques i polítiques de la batalla de l’Ebre, el seu inici, fases de desenvolupament i conclusió, amb atenció especial als factors que van afavorir l’extrema duresa i perllongament de l’enfrontament.

Animeu-vos ! A la Secció Local de la Biblioteca tenim bibliografia sobre la Batalla de l’Ebre. Podeu consultar directament al catàleg Argus