‘Una bomba al jardí’, d’Olga Xirinacs.

Xirinacs, Olga. Una bomba al jardí. Stonberg, abril de 2021.


Olga Xirinacs (Tarragona, 1936) és l’escriptora en actiu més veterana i reconeguda de la literatura catalana. Ha escrit narrativa per adults, contes, narrativa per a joves, assaigs, llibres sobre viatges i poesia per a infants i per a adults. La poesia de Xirinacs és de gran nivell i és poc coneguda, més enllà dels cercles d’admiradors constants i devots d’una escriptora que ha obtingut tots els premis importants del país, amb l’excepció del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Ha obtingut els premis més importants de la literatura en llengua catalana, tant en la modalitat de poesia com en el de narrativa. Pel que fa a la poesia destaca el poemari Llavis que dansen (Carles Riba, 1987). L’any 1978 als Jocs Florals de Barcelona obté el títol de Mestre en Gai Saber. Darrerament ha publicat Grills de mandarina(2004) i El sol a les vinyes (2005). Pel que fa a la narrativa cal destacar Interior amb difunts (Josep Pla, 1982); Al meu cap una llosa (Sant Jordi, 1984 i Crítica Serra d’Or, 1986); Zona marítima (Ramon Llull, 1986); Enterraments lleugers (Sant Joan, 1990) i Un cadàver per sopar (Ciutat de Badalona, 2000). El conjunt de la seva obra s’ha distingit amb la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat de Catalunya l’any 1990. Medalla de Plata de la Ciutat de Tarragona, ha col·laborat en diverses ocasions amb músics i artistes plàstics.

El 2012 la Biblioteca Pública de Tarragona va organitzar “Olga Xirinacs. Escriptora capital”, un cicle d’actes en el seu homenatge. El 2014 la URV i la Diputació de Tarragona organitzaren l’exposició “Obra i figura de l’escriptora tarragonina Olga Xirinacs”, en commemoració dels 30 anys del Premi Sant Jordi, i l’any 2020 en el marc del Pla d’Entorn Educatiu de la Tarragona s’ha creat el també  Premi de Poesia infantil i juvenil Olga Xirinacs amb l’objectiu de reconèixer el treball i l’esforç dels docents per a fer estimar la poesia als seus alumnes des de ben petits i homenatjar a la nostra escriptora universal Olga Xirinacs.

Part de la seva obra s’ha traduït al castellà, rus, anglès, alemany, francès i basc. Entre les darreres obres destaquen La Inundació (2012),  La crisi dels vuitanta (2016), Reencarnacions miserables (2017), Titànic, l’enfonsament (2019),  El rec: memòries de vint-i-sis estius (2020), Balneari del Nord (2014) o Natura (2019), aquests dos darrers títols, de poesia.

Són nombroses les seves col·laboracions a revistes i diaris (Foc NouDiari de TarragonaA.L.SEl CiervoEl Correo CatalánReus DiariNou DiariSalinaEl ObservadorAvuiSerra d’OrLa VanguardiaEl Punt…).

L’editorial Stonberg, en la seva recent col·lecció Zura, que aplega l’obra de poetes i pintors, ha publicat el darrer llibre de poesia de Xirinacs, una petita joia, molt ben presentada.

La bomba era autèntica i els tres germans no sabíem que podia fer por. Hi vam créixer al voltant. Moltes fotografies de record van ser en blanc i negre. L’escriptor hi posa color quan les descriu, i així es tornen vives. La infantesa i la maduresa es donen la mà en molts d’aquests poemes. 

Els psicòlegs més actuals contemplen el record, ells en diuen nostàlgia, com una teràpia que pot “abrigar” una estona dels temps inhòspits que patim. Pel·lícules vistes, música ballada, trobades amables, viatges,  muntanya. Els poemes del llibre descriuen aquestes sensacions viscudes.

No és un llibre d’enyoraments sinó d’actualitats. No és un refugi, sinó un desig de força per tirar endavant. Teníem un oncle capità, sí, però ara els capitans som nosaltres. 

Coïncidint amb el seu aniversari i en el marc de la Primavera Literària, demà dia 11 de maig es presenta el seu últim poemari al Teatre Tarragona a les 19h de la tarda.

L’entrada a l’acte és lliure amb aforament limitat.

Vegeu més informació sobre el projecte ‘Escriptora de capçalera’ i sobre l’escriptora al web de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s