Els Clàssics i Tarraco Viva

Divulgar la història antiga de manera atractiva i provocar la reflexió sobre el nostre passat. Amb aquesta voluntat va néixer Tàrraco Viva l’any 1999. «Història per a tothom» podria ser el lema d’aquest festival internacional dedicat a la divulgació històrica d’època romana. Tàrraco Viva ha esdevingut un referent tant per les propostes que formula com per la qualitat de qui les ofereix. La vida militar i la vida quotidiana; les legions, el teatre, els gladiadors, la llar, la cuina, l’escriptura, l’enginyeria, la moda… tot es recrea amb un denominador comú: el rigor. Conèixer el passat no és quelcom gratuït, sinó que constitueix la millor manera d’entendre el present i, per tant, de poder escollir el futur.

L’edició d’enguany se celebrarà del 22 al 30 de maig, mantenint una part de les activitats en línia, però recuperant els espais a l’aire lliure i tancats amb aforament controlat i seguint totes les mesures de seguretat. Un any més, el certamen vol donar a conèixer el passat per comprendre el present, i en aquesta XXIII edició la temàtica se centrarà en La mort de Juli Cèsar i la fi de la República romana. 

Els fets històrics del darrer segle de la República romana i especialment la mort de Juli Cèsar, van deixar una gran petjada en àmbits com la historiografia, la jurisprudència, la filosofia política, però també en l’art, la literatura, el teatre i posteriorment les arts cinematogràfiques fins arribar al moment present on encara segueix sent una font d’inspiració per la cultura dels nostres dies. I per aquest motiu des de l’organització s’ha escollit un personatge i un període tant determinants com a eixos centrals d’aquesta edició. I es farà a través de 220 activitats, entre presencials i en línia, com ara recreacions històriques, monòlegs, visites comentades, xerrades, tallers, conferències, converses, lectures dramatitzades, visites guiades, entre d’altres.

Paral·lelament, des de la Biblioteca Pública i juntament amb col·laboració amb la Casa dels Clàssics i Tarraco Viva, es portarà a terme un Club de lectura virtual ‘Llegim Clàssics : Les Metamorfosis d’Ovidi’, a càrrec de Raül Garrigasait, Roger Aluja i Georgina Rodríguez.

Coneixes la història de Dèdal i Ícar? Et sonen els noms de Narcís, Perseu, Andròmeda… Les Metamorfosis d’Ovidi continuen inspirant avui en dia i ens acosten els mites grecollatins que han trenat la imaginació i la iconografia del nostre món i que encara avui dia perviuen en la nostra cultura i tradició, des de l’art plàstic al cinema passant pel món del còmic.

Ovidi va viure el final de la República romana i els inicis de l’Imperi i la seva obra reflecteix els temps que va presenciar. Enllestida poc abans de ser desterrat, es divideix en quinze llibres on hi descriu la creació i la història del món, fent servir com a fonts les tradicions mitològiques de Grècia i Roma. Hi podem llegir uns dos-cents cinquanta relats que dibuixen un món en constant transformació, des del caos originari de la creació de l’univers a l’estat de “pau i ordre” de la pax Augusta.

Moderarà el grup La Casa dels Clàssics, espai que reivindica la vigència dels clàssics de tots els temps i els divulga en tots els llenguatges i formats possibles, entre un públic ampli, divers i transversal buscant ser font d’inspiració a l’hora de construir el món que volem.

De maig a juliol de 2021. 
Primera trobada: Dilluns 24 de maig, a les 19 h
La lectura és en paper i la podeu passar a recollir per la biblioteca. 
A través de Tellfy, Accedeix al club.

Per altra banda, el dimecres 26 de maig a les 20h s’ha programat una conferència sobre Ciceró, també en el marc del Festival Tarraco Viva. Aquesta activitat, que porta per títol ‘Ciceró en defensa als enemics del Cèsar : els discursos cesarians‘, anirà a càrrec de Xavier Espluga, catedràtic de Filologia Llatina de la Universitat de Barcelona i Diplomat en Arqueologia Clàssica per la Università degli Studi di Lecce.

La conferència és gratuït amb inscripció prèvia.Podeu consultar el programa del Festival a www.tarracoviva.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s