Salvador Maset i Vidal

Prats i Domènech, Josep Maria. Salvador Maset i Vidal : dietari de l’exili a Mèxic i del retorn a la Catalunya Franquista (1942-1975). URV i Publicacions del CEHSGO, 2020


📌✍️Fa unes setmanes, el Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver va presentar la seva última publicació. ‘Salvador Maset i Vidal : dietari de l’exili a Mèxic i del retorn a la Catalunya franquista (1942-1975)’, de Josep Maria Prats i Domènech. Va ser una de les personalitats claus de l’exili tarragoní durant la dictadura i ara el podem conèixer millor a través dels seus propis escrits.

Fill de Josep Maset i Ros, moliner nascut a Salitja, i de Maria Vidal i Carrabina, de Tarragona.

En aquest dietari es veu el periple de Salvador Maset, un tarragoní nascut l’any 1900. La seva família era la propietària d’un celler-botiga a la plaça de les Cols. Tenia l’ofici de manyà, Es dedicà activament al periodisme i fou corresponsal de la Vanguardia a Tarragona. Especialitzat com a torner metal·lúrgic, amb inquietuds polítiques i culturals que el van portar a autoformar-se i a adquirir una vasta cultura. Des de molt jove va ser membre del Tarragona F.C., entitat esportiva que el va relacionar amb molts altres tarragonins de la seva generació, i també va tenir des de molt jove activitat política, primer va ser militant de les joventuts del Partit Republicà Federal i a partir del 1931 militant d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Durant la Guerra Civil fou secretari general del Centre d’Esquerra Republicana de Catalunya “Francesc Pi i Margall” de Tarragona. Fou corresponsal de premsa de La Humanitat, col·laborant també amb Catalunya Antifeixista, el portaveu de la Columna Macià-Companys. El 1939, a la fi de la Guerra Civil, s’exilià a França, instal·lant-se primer a Bordeus i en començar la Segona Guerra Muncial passà a Montpeller.

El dietari comença el setembre de l’any 1942, moment en què fa el viatge amb molts altres exiliats republicans, primer amb el vaixell Mariscal Lyautey, des de Marsella fins a Casablanca, i després, amb el transatlàntic Niassa fins a Veracruz, a Mèxic. S’establí a Mèxic DF guanyant-se la vida com a periodista. També fou administrador de La Nostra Revista. A Mèxic va publicar tres obres teatrals. Torna a Catalunya el 1955. Deixà sense publicar unes memòries sobre la seva vida L’Èxode en sonets (1939-1942) i altres poesies. Acaba quan mor el dictador l’any 1975.

El llibre el trobareu disponible a la Secció Local de la biblioteca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s