Maties Palau Ferre

El pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000), és un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX. Format a Barcelona i París, la seva és una trajectòria amb projecció internacional vinculada als valors de la pau, la llibertat i la defensa dels Drets Humans.

La Generalitat de Catalunya ha decretat aquest 2021 com a Any Palau Ferré, per commemorar oficialment el centenari del naixement del pintor cubista.

Palau va fer els estudis de Belles Arts a Barcelona, a l’escola Sant Jordi, i els va completar a París, ciutat on va conèixer a Pablo Picasso de qui va arribar a ser deixeble. I es nota la influència del pintor malagueny en els quadres cubistes que va fer Maties Palau: cubistes i molt sintètics i coloristes, amb un toc naïf. En efecte, el color és un dels seus signes d’identitat utilitzant sobre tot els bàsics, vermell, groc i blau. Utilitza elements recorrents a les seves pintures : Montblanc, les muralles, el Francolí, els peixos, els fruiters…

Formalment utilitza el cubisme sintètic i la seva organització volumètrica. També desenvolupa el fauvisme, de gran varietat cromàtica encara que sense estridències.

Palau es conegut com el pintor que cremava els seus quadres. Tot va començar quan l’any 1974 el Tribunal Suprem el va condemnar a pagar un deute a un marxant pintant un número determinat de metres quadrats de pintures.

Després de complir la sentència, durant més d’una dècada va cremar totes les obres que feia com senyal de protesta i fins al 1989  no va permetre que es fes cap exposició seva. Quan les cremava, les cendres les llançava al riu Francolí, però algunes d’aquestes cendres van poder ser guardades i van passar a formar part d’una exposició a Pensilvania (ja s’ha dit que Palau va ser un pintor apreciat als Estats Units).

Com a mostra del seu reconeixement internacional, només cal constatar que va exposar les obres a ciutats clau del món de l’art com París, Washington, Londres, Madrid, Barcelona…

No cal dir que és el fill de Montblanc més conegut. Té un carrer dedicat i des de fa anys la casa pairal de la família es va convertir en el Museu que li ret memòria. Heus aquí un dels molts motius per visitar Montblanc.

La Biblioteca Pública organitza, juntament amb Francesc Marco Palau, comissari de l’any Palau Ferré, un taller dedicat a l’artista montblanquí durant els mesos de Juny-Juliol a través de Tellfy.

Al llarg dels dos mesos de durada, el taller “Any Palau Ferré a la Biblioteca Pública de Tarragona” s’estructurarà a partir de 10 àmbits cronològics, que s’enviaran setmanalment a través de Tellfy i a partir dels quals s’aniran desenvolupant les diferents temàtiques.

Cadascun dels 10 àmbits inclourà un text explicatiu sobre la temàtica, imatges de quadres de l’artista així com alguns enllaços complementaris a articles i clips audiovisuals.

Des de la coordinació del taller, a més, s’anirà fent seguiment d’aquelles interaccions, preguntes o curiositats que vagin sortint a Tellfy en cadascun dels àmbits treballats.

A més de les trobades virtuals a través de la plataforma Tellfy, el taller inclourà dues trobades presencials, la primera de les quals tindrà lloc a l’exposició “Palau Ferré. Retrospectiva biogràfica”, al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona. 

Doctor en Història (UAB), és columnista de premsa i opinador en diversos mitjans de comunicació. Membre de l’Executiva de la Plataforma per la Llengua, patró de la Fundació Vincle i patró de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, és autor de 5 llibres d’història de Catalunya i d’El pintor que cremava els seus quadres (Base, 2020). Aquest 2021 és comissari de l’Any Palau Ferré, commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per més informació sobre el taller, podeu clicar aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s