Tarragona refotografiada

Ahir dimecres dia 9 es va inaugurar, en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius, l’exposició Tarragona refotografiada : un espai, dues realitats‘, imatges dels primers fotogràfs professionals tarragonins fusionades amb instantànies actuals, amb la qual es vol fer reflexionar amb la tècnica de la refotografia sobre la història que hi ha darrera dels llocs i dels espais que freqüentem.

l

La refotografia consisteix a recrear una imatge cercant el mateix lloc des d’on es va captar la imatge antiga, tractant de repetir l’enquadrament, l’angulació i la composició de l’original. Després, de forma digital o manual, l’antiga i l’actual se sobreposen per aconseguir la imatge refotogràfica. L’objectiu és que en una visió es pugui copsar l’abans i l’ara, el passat i el present d’un espai reconegut pel qual sovint passem i ens movem sense ser conscients dels esdeveniments excepcionals o quotidians que hi van tenir lloc. En aquest sentit, la imatge refotogràfica esdevé una escletxa en el temps pretèrit que connecta amb la nostra actualitat, un exercici visual i intel·lectual que desvetlla l’interès per la història que ens envolta i ajuda a entendre d’on venim.

Les imatges antigues de Tarragona refotografiada provenen del fons del Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu i van ser captades per fotògrafs professionals com Hermenegild Vallvé o Gerard Chinchilla. També en formen part instantànies dels fons particulars de Joan Micó i Santiago Gramunt. D’algunes altres fotografies, però, es desconeix l’autoria. La major part de les imatges van ser preses durant el període de la Guerra Civil (entre 1936 i 1939), però també en trobem de realitzades al primer terç del segle XX.

Les fotografies actuals i les refotografies són obra d‘Esther Reverté Gras i Júlia Tinca Balust, dues alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona que han participat en aquest projecte.

L’exposició es podrà visitar fins el 31 de desembre de 2021 a l’Arxiu, M2, Espai Tabacalera, en el seu horari habitual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s