‘Ales lleials’

Orozco Delclós, Lluís. Ales lleials. Orozco – Orlov. 4a Esquadrilla I-15. Grup de Recerques de les Terres de Ponent, 2021


Fa uns dies es va presentar el llibre ‘Ales Lleials. Orozco – Orlov. 4a Esquadrilla I-15’, de Lluís Orozco Delclós, en el marc dels actes del 90è aniversari de la Segona República. La presentació va anar a càrrec de Jordi Piqué Padró, director tècnic de la Comissió de Programes de Memòria de l’Ajuntament i va estar presidida per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. Hi van intervenir també l’autor del llibre, Lluís Orozco, Miquel Torres Benet, president del Grup de Recerques de Terres de Ponent (GRTP), i Aquilino Mata Mier, president de l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR).

El llibre relata vivències de joves pilots que van volar els icònics ‘Chatos’ de les forces aèries de la República durant la Guerra Civil Espanyola. Després, alguns dels que van sobreviure, com Manuel Orozco (aviador republicà que va néixer a Tarragona l’any 1915 i va morir també a Tarragona l’any 1994, després d’un periple vital per la Unió Soviètica i diferents països d’Amèrica del Sud), van seguir combatent contra el III Reich amb les ales de l’Exèrcit Roig.

L’autor va més enllà de la història de la Guerra Civil espanyola; ens endinsa en la influència soviètica del bàndol republicà, i de les anècdotes històriques que els pilots van viure durant la seva formació amb aparells soviètics, com el Polikàrpov I-15, conegut com a «xato», i el Polikàrpov I-16, conegut com a «mosca». La història de Manuel Orozco, després Piort Manuilovich Orlov, a Rússia, durant la Segona Guerra Mundial ajudant el bàndol soviètic, ens evoca les penalitats i les glòries de molts pilots republicans que es van veure obligats a anar a l’exili. En molts casos, era l’exili o la presó i la mort, per haver defensat la República 

L’acte s’emmarquen en la programació 14 d’abril de 1931: 90 anys de la Segona República, impulsada per la Comissió de Programes de Memòria de l’Ajuntament amb la col·laboració de diferents entitats i institucions culturals de la ciutat. El programa, que vol ajudar a conèixer què van significar la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme a la ciutat, es va iniciar el passat 8 d’abril i s’allargarà fins al 15 de desembre (tot i que la majoria d’actes es concentren ara a la primavera), amb un total de 30 activitats entre conferències, presentacions de llibres, tallers, exposicions, visites guiades o arts escèniques, entre d’altres.

El llibre el teniu disponible a la Secció Local de la biblioteca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s