El nou Museu del Port

El Museu del Port va obrir el 13 de maig de 2000 amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni portuari del Port de Tarragona.

Un magatzem construït al primer terç del segle XX era l’edifici idoni per exposar el fons patrimonial portuari. Atès el gran volum de la majoria de les peces exhibides, l’amplitud d’espai que oferia aquesta antiga nau de dipòsit de mercaderies, permetia plantejar un discurs integrador amb els objectes.

Les activitats pedagògiques han estat una finestra oberta, on el Museu del Port ha posat els cinc sentits. Congressos, conferències, tallers familiars, activitats destinades a estudiants d’educació infantil fins a la universitat. I les dades constaten un gran èxit de participació, una mitjana de 9.000 alumnes han visitat cada any aquest espai i emblemàtic antic refugi. Petits, i joves que procedeixen de diferents regions, Catalunya, Aragó, València, Madrid i fins i tot, darrerament d’escoles franceses que realitzen estades lingüístiques a la ciutat de Tarragona.

Durant aquests anys el museu ha volgut mostrar com la història de la realitat portuària englobava tres tipologies de port; el comercial-industrial, el pesquer i l’esportiu. En un primer moment el comercial va tenir més presència perquè era el principal patrimoni però al llarg dels anys les donacions, cessions i alguna adquisició, excepcional, va fer que el món de la pesca i l’esport, representats pel Serrallo i el Club Nàutic, hi prenguessin rellevància i implicació.

Exposicions de producció pròpia. Tampoc podem oblidar l’estreta vinculació que la Biblioteca Pública ha tingut amb el museu i la difusió del patrimoni literari i, per altra banda, l’inici d’un dels projectes pedagògics amb més acceptació ‘El Serrallo, un lloc de conte’. Una col·lecció de contes del ‘Petit Museu’ que actua com a memòria de les vivències de les famílies de les remendadores i dels pescadors i que podeu trobar a la Biblioteca :

El dissabte 17 de juliol va tornar a obrir les seves portes al Refugi 2 del Moll de Costa després de poc més d’1 any de remodelacions. El nou Museu enceta etapa coincidint amb els seus 20 anys d’obertura. Estrena instal·lacions, discurs museogràfic i es converteix en un espai immersiu que permetrà els visitants veure i viure el present, passat i futur de les instal·lacions portuàries. Compta amb les darreres tecnologies i el canvi a nivell visual és enorme, inclou un espai de recepció i benvinguda i el relat s’estructura en 4 temàtiques. Es preserven molts dels elements emblemàtics i s’integren noves experiències visuals i participatives. La idea és poder ampliar les activitats escolars gràcies al nou espai polivalent.

La primera exposició que es podrà visitar serà una museografia inspirada en el present I el passat del Port de Tarragona i el Barri Maritim del Serrallo que té la intenció de despertar els sentits i transportar al públic cap a la història d’un dels emblemes de la ciutat.

Un equipament que està obert de forma gratuïta i que també realitzarà visites guiades durant l’estiu

Podeu trobar informació sobre el nou museu aquí

Podeu consultar la nota de premsa sobre la inauguració aquí

2 pensaments sobre “El nou Museu del Port

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s