Mirades de l’Ebre

Giró, Quim. Terres de l’Ebre : el paisatge humà. Onada edicions, abril de 2021


El llibre explora el territori a través del paisatge humà amb un recull de fotografies en blanc i negre, una seixantena que componen aquest àlbum de Quim Giró, amb pròleg d’Anna Zaera. L’obra estableix un relat visual que retrata l’alegria i la nostàlgia de les persones del territori, tot trencant amb els tòpics turístics. Un solitari pescador que llança el rall desafiant el riu, uns joves que ballen despreocupats amb la silueta del Montsià al fons, un retallador esquiva un bou mentre és escrutat per un espectador, una mare es llança per un tobogan aquàtic sota l’atenta mirada del xiquet.

A l’àlbum tampoc hi ha text, només mana la imatge. Tampoc hi ha color, però el blanc i negre ressalta les formes i textures de la fotografia, i prenen importància les persones i les històries que darrere d’elles s’amaguen. Hi ha una certa mirada nostàlgica que atura el temps d’una societat que viu en continu moviment i que mostra tradicions, costums i maneres de viure.

Quim Giró recrea en fotografies en blanc i negre l’explosió dels colors. Ho fa per donar-li tota la transcendència que mereix la lleugeresa. Com si la lleugeresa no fos allò senzill, sinó la complexitat a la qual s’arriba després d’un recorregut. I a les Terres de l’Ebre aquesta lleugeresa és pura precisament perquè no té l’arrogància de pensar-se important. Així, aquest fotògraf ha decidit obviar el color per no morir d’excés. Deixar la natura sense els seus colors fixa aquest àlbum en la permanència documental, com si, en aquest cas, no fos important el patrimoni o el paisatge, sinó només la figura humana que li atorga virtut. Com si l’escenari sense animació tingués valor.

Us deixem amb el booktràiler del llibre

Quim Giró (Borrassà, 1968) va estudiar a Barcelona disseny gràfic a l’Escola de la Llotja i fotografia a l’Escola Industrial. És autor dels llibres de fotografia l’Empordà íntim, Batecs visuals, Living&Working in Empuriabrava. Ha participat en diverses exposicions tant individuals com col·lectives i ha estat guanyador del Premi Joves Fotògrafs de les Comarques Gironines. Actualment, es dedica exclusivament a diversos projectes fotogràfics dins del món editorial.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s