Presentació ‘Punt i a part. Homenatge a Antoni Torrell’

El 17 de novembre de 2019 ens deixà l’Antoni Torrell, artista, membre fundador de La Gent del Llamp i una de les ànimes de la galeria-cafè Poetes que tanta empremta ha deixat en la cultura de Tarragona.

Part del llibre està constituït per textos de Pere Anguera, Xavier Amorós, Margarida Aritzeta, Odile Arqué, Cinta S. Bellmunt, Joan Cavallé, Jordi Cervera, Lurdes Malgrat, Adam Manyé, Cinta Mulet, Isabel Ortega, Montserrat Palau, Marcel Pey, Fermí Roig, Magí Sunyer, Àngels Torras, Olga Xirinacs i Joaquim Martín.

Antoni Torrell (Alcover, 1953-2019), fou un creador que sempre anà per lliure, molt conscient de l’obra que realitzava, fora de les tendències o de les modes. Mantingué sempre una actitud crítica davant del món de la cultura, així com davant de la societat en general, una posició que era paral·lela al treball que desenvolupà com a activista i gestor cultural. Com a creador, el seu radi d’acció fou molt ampli: pintor, il·lustrador, escenògraf, cartellista, dissenyador de vestuari.

Antoni Torrell va fer la seva primera exposició l’any 1974 al Museu d’Alcover, la seva població natal. Després d’unes curtes estades a Milà i a Madrid, va tornat a Tarragona i, a partir de l’any 1977, es va dedicar de ple al món de la creació. A partir de 1978 compartirà la seva labor artística amb la seva feina al cafè-galeria d’art Poetes, que durant anys va acollir l’obra de significats artistes i escriptors del territori .

Segons la informació recopilada pel coordinador de l’exposició, Torrell va formar part del grup d’art postal SIEP (Sàpigues i Entenguis Produccions), un grup que va actuar com un revulsiu cultural a la ciutat de Reus. També va ser un dels fundadors del Tinglado 2 Moll de Costa, a Tarragona, un espai que va obtenir un reconegut prestigi en el camp cultural. Així mateix, va ser membre de La Gent del Llamp, un col·lectiu literari interessat a editar els seus llibres i donar cabuda a altres autors que tinguessin dificultat en trobar editors. Torrell va dissenyar una bona part de les portades d’aquests llibres.

Com a creador visual, Antoni Torrell destaca pels seus collages, amb els quals va aconseguir un llenguatge propi, descontextualitzant imatges de la història de l’art, i de la cultura visual en general, aportant-les una nova composició i una nova significació.

L’exposició en el MAMT ‘Antoni Torrell. Un esperit lliure’ presenta una selecció del seu treball, obres plàstiques menys conegudes i d’altres que mai s’han exposat públicament, a més d’un conjunt de llibres i altres objectes. Està oberta en horari d’obertura del museu fins el dia 5 de setembre.

El llibre d’Antoni Torrell el podeu trobar a la biblioteca, consulteu la seva disponibilitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s