Cartells de Santa Tecla

L’Ajuntament de Tarragona conserva a la Biblioteca-Hemeroteca Municipal a l’Espai de la Tabacalera un bon nombre de cartells de les festes de Santa Tecla datats a partir dels anys seixanta del S. XIX fins als nostres dies. Majoritàriament són cartells de temàtica esportiva o referents a activitats culturals diverses.

El primer cartell que es conserva és de l’any 1864, que servia per anunciar el conjunt de tots els actes en una mena de programa-cartell. En negreta es destaquen les actuacions dels Xiquets de Valls, mentre que el castell de focs és detallat secció a secció i efecte a efecte, prova de la importància.

Cartell de l’any 1864. Anònim

Durant la Segona República els cartells-programa de Santa Tecla Tarragona van tornar a estar escrits en català. Com a curiositat, als dels anys 1932 i 1933 no hi apareix el nom de Santa Tecla ni tampoc s’hi enumeren els actes religiosos, fet que es va criticar a la premsa de l’època. També es van celebrar la primera i la segona edició del Concurs de Castells de Tarragona. Les festes duraven entre 3 i 4 dies i els cartells s’imprimien a Tarragona, a Torres & Virgili. L’any 1935, per primer cop, el cartell es va il·lustrar amb dues fotografies, una del Port de Tarragona i una altra de la platja del Miracle.

Són cartells que, en el 60% dels casos, reprodueixen peces del Seguici Popular. Després de la Guerra Civil, els cartells tenen un contingut religiós i polític. El cartell de 1943 conté les banderes falangista i carlina, i hi apareix un castell on l’enxaneta efectua la salutació franquista. Quan el règim franquista s’assenta ideològicament, els símbols que hi apareixen són més aviat producte del tarannà de l’artista que no pas de la voluntat política.

A partir de la dècada dels anys 50, el règim franquista canvia amb el trencament de l’autarquia, i això incidirà amb la vida local de la ciutat. És tant poc l’interès pels ciutadans que entre els anys 1959 i 1970 només s’ha conservat un cartell al fons municipal.

No serà fins la implantació dels ajuntaments democràtics quan es comenci a recuperar la Festa de Santa Tecla. Al principi de la dècada dels anys 80 es comença a recuperar l’estructura festiva amb uns cartells basats en els diferents elements que formen el seguici festiu : nanos, àliga, drac, mulassa…

Podeu consultar més cartells d’edicions passades de la festa major al fons digitalitzat de la Biblioteca-Hemeroteca Municipal: http://ow.ly/mvy530pBrF5 com també d’altres materials com programes i postals de les festes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s