El Retaule de Santa Tecla

La imatge gràfica de Santa Tecla 2021 i el seu marxandatge commemora el 30è aniversari de la creació del Retaule de Santa Tecla per part de l’Esbart Santa Tecla. La figura de la santa protagonitza el cartell d’enguany, obra de la dissenyadora gràfica Itziar Solla Garmendia conjuntament amb l’il·lustrador i dissenyador gràfic Pau Santanach Carreras. 

El Retaule de Santa Tecla és una moixiganga, un ball, que representa, en vuit quadres, escenes de la vida de Santa Tecla. Els membres de l’Esbart Santa Tecla actuen a la Catedral de Tarragona pels voltants del 23 de setembre, Festa Major, des de l’any 1991. Aquesta representació sense text es basa en la llegenda hagiogràfica de la santa patrona, que tan perfectament va esculpir Pere Johan al segle xv a l’altar major de la Catedral de la ciutat. Amb el Retaule, una teatralitat d’arrel medieval, simple i complexa alhora, muda i comunicadora, demostra la seva plena vigència reactualitzada a través d’una de les creacions contemporànies més agosarades que un esbart hagi ideat.

Josep Maria Sabaté Bosch escriu un article al Diari de Tarragona el 23 de setembre de 1994 on explica els possibles antecedents d’aquesta representació. Segons ell, cal trobar-los en la festada que s’organitzà a Tarragona l’estiu de l’any 1692 amb motiu de “la gracia del nuevo Rezado de Santa Tecla, y mayor extensión de sus cultos” segons consta en una publicació sota el títol “Introducción y breve noticia de las gloriosas victorias de santa Tecla que merecieron el triunfo”. Podeu llegir l’article del Diari si amplieu la imatge.

Per altra banda, us deixem amb la primera representació del Retaule de Santa Tecla del 20 de setembre de 1991:

Per a saber-ne més :

https://www.tarragona.cat/cultura/festes-i-cultura-popular/santa-tecla/descobreix-la-festa/sequencia-ritual/20-de-setembre

http://estecla.cat/el-retaule-de-santa-tecla/

https://usuaris.tinet.cat/ablasco/Tarrag/musica.htm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s