El Braç de Santa Tecla

Aquest any es commemoren els 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat.

El 17 de maig de 1321 la peça va trepitjar la ciutat per primera vegada i el mes de maig ja van començar els primers actes de celebració que s’allargaran fins a la Festa Major del 2022. La Catedral acull l’icònic braç platejat amb la Tau que conté la relíquia.

Després d’un llarg viatge des d’Armènia, la relíquia del braç de Santa Tecla va arribar a la ciutat fa 700 anys. Ho va fer amb la presència del rei Jaume II, fet que indica la importància de l’esdeveniment. Una processó va transcórrer pels carrers de la Part Alta i la rebuda va comptar amb la participació de diversos gremis tarragonins. La celebració de l’arribada de la relíquia va suposar l’embrió que anys més tard –els historiadors apunten a 1359– acabaria esdevenint la Festa Major com a tal. Aquest fet va simbolitzar el naixement del lligam de Santa Tecla amb la ciutat, així com l’expressió d’una primera manifestació massiva de cultura popular als carrers.

Amb tot, aquest passat mes de maig es va donar el tret de sortida oficiós de la celebració del 700è aniversari de l’arribada del braç, que comptarà amb diverses activitats durant gairebé un any i mig i que comprendran dues Santa Tecla, amb una programació addicional a la tradicional. Aquest 2021 encara es notarà l’efecte de la pandèmia, pel que la Festa Major com es concep tradicionalment encara no lluirà amb plenitud, encara que es veurà alguna cosa més que l’any passat, ja que el Seguici Popular sortirà al carrer en forma de tandes de lluïment.

Constantí també participarà del 700è aniversari. La relíquia va estar-se el 1321 unes setmanes o mesos a l’Església Vella abans d’arribar a Tarragona. El braç de Santa Tecla havia arribat a Barcelona, d’on va ser traslladat fins al port de Salou, i d’allà portat més tard a Constantí.

Per a saber-ne més :

https://www.tarragona.cat/cultura/festes-i-cultura-popular/santa-tecla/la-historia/arribada-de-la-reliquia

Alsina Alsina, Maria Antònia. “El Culte a Santa Tecla a la Tarragona del segle XIII : Aspàrrech de la Barca i el frontal de marbre”. A:  Kesse : Revista del Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver. Núm. 47 (2013, setembre), p. 22-27. Text complet aquí.

Amorós Òdena, Brigid. “Santa Tecla, patrona de Tarragona : vida i llegenda”. A:  Kesse : Revista del Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver. Núm. 47 (2013, setembre), p. 12-17. Text complet aquí

Domènech i Circuns, JosepVida de la proto-martir Santa Tecla, patrona de Tarragona y de todo el Principado de Cataluña / a cura de: Andreu Dasca i RoigéJordi Rovira i Soriano. Tarragona : Virgili, 1993.

García Gual, CarlosAudacias femeninas. Madrid : Nerea, 1992.

Juncosa Bonet, Eduard. “Santa Tecla i el rei Pere el Cerimoniós”. A: Kesse : Revista del Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver. Núm. 47 (2013, setembre), p. 18-21. Text complet aquí.

Misser, SalvadorEl Libro de Santa Tecla : con una monografía sobre su nueva parroquia en Barcelona y con una documentación gráfica de 164 grabados. Barcelona : Parroquia de Santa Tecla ; Tarragona : Cabilde Catedral, 1977.

Morant i Clanxet, JordiIconografia de Tarragona : recull dels goigs. Tarragona : l’Ajuntament, 1972.

Pérez Martínez, Meritxell. “Tecla i Tarragona”. A: Kesse : Revista del Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver. Núm. 47 (2013, setembre), p. 2-5. Text complet aquí.

Piña Solé, Anna Rosa. “Tecla d’Iconi versus Santa Tecla”. A: Kesse : Revista del Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver. Núm. 47 (2013, setembre), p. 6-11. Text complet aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s