Taller virtual de poesia

Amb Adrià Targa. El poeta és un fingidor. Amb la col·laboració de l’Escola de Lletres. Octubre/ Desembre 2021.



Adrià Targa, llicenciat en Filologia Clàssica i poeta.


Ja ho va dir Fernando Pessoa: només a través del fingiment i la mentida aconseguim transmetre allò que sentim de debò. En aquest curs veurem quatre poetes en un de sol: són els heterònims del mateix Pessoa (Alberto Caeiro, Álvaro de Campos i Ricardo Reis) i el mateix poeta ortònim, el poeta que amb “Mensagem” va cantar les glòries imperials de Portugal. En aquest taller crearem els nostres propis heterònims, i comprovarem com la ficció pot superar la realitat, també en la poesia.


:: OCTUBRE

Alberto Caeiro

Poeta retirat al camp, de vers senzill i planer, Caeiro és el mestre de la tríada pessoana. La seva intenció no és deixar cap empremta, sinó passar volant com un ocell que no deixa cap marca en el cel.

:: NOVEMBRE 

Ricardo Reis i Álvaro de Campos

No hi ha tanta diferència entre la represa dels clàssics de Ricardo Reis, clarament influït per Horaci, i l’avantguarda rebel d’Álvaro de Campos. Tots dos han begut de les mateixes fonts poètiques. I a més a més, no hi ha res més revolucionari que el passat.

:: DESEMBRE

El poeta ortònim

Final de trajecte. La veu del Pessoa pur, sorprenentment conservadora, no està exempta d’una delicadesa i perfecció que ens permet entendre per què la poesia del seu particular “Mensagem” és l’única que va donar per bona i signar amb el seu nom. Un cant a la glòria eterna de l’imperi portuguès.

Podeu accedir al taller aquí