X Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat

Enguany, la X Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat se celebrarà al Centre Cultural de Cambrils (Carrer Sant Plàcid, 18) el dissabte 13 de novembre de 2021.

L’organització d’aquesta edició compta amb la participació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner, el Centre d’Estudis Cambrilencs i el Museu d’Història de Cambrils.

A més, la trobada compta amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils, la Fundació Josep Irla i la Diputació de Tarragona

La desena edició porta per títol “Patrimoni hidràulic i recerca local al territori” i es marcarà l’objectiu d’analitzar el patrimoni hidràulic en un sentit ampli (molins bladers, drapers o  paperers, entre d’altres, mines d’aigua, tèxtils, farineres, sèquies, sènies, minicentrals, etc.) de la Conca de Barberà, el Priorat i el Camp de Tarragona, partint de la recerca històrica per entendre’n el present, però sobretot per reflexionar-hi i debatre’n les possibilitats de preservació i intervenció futures.

En aquest sentit, l’interès de la trobada és fer un estat de la qüestió dels estudis locals realitzats com a eina per a la valorització del patrimoni hidràulic, que des dels centres d’estudis participants s’han impulsat entorn al tema i posar de relleu el ric patrimoni oblidat que tanta singularitat va donar als nostres territoris. 

Durant la trobada, Francesc Roma Casanovas presentarà el seu llibre Els molins hidràulics: moldre, batanar, esmolar, fer pólvora… Seguidament, Jordi Blay, professor de la URV, farà la ponència El patrimoni hidràulic de la demarcació de Tarragona: una visió global.

Com ja és habitual, els centres i instituts d’estudis presentaran els seus projectes al voltant de la temàtica de la jornada.

Així doncs, Sue Roveda Cavallini, del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà, presentarà Els molins paperers de l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Un patrimoni en perill. A continuació, Isaura SoléJosep M. MateuMaribel Serra i Narcís Carulla, del Centre d’Estudis d’Altafulla, presentaran Sistemes hidràulics en el riu Gaià. L’aprofitament conjunt de la potència hidràulica front a les gaianades?. Aprofitament integral d’un recurs hidràulic i hidrològic. I, finalment, Rosario Moya Guerrero, del Centre d’Estudis Selvatans, presentarà L’hora de la Selva del Camp a inicis del segle XIV. L’ús privat del dret de rec

Per tancar les presentacions, l’IRMU i la CCEPC també presentaran els seus projectes actuals. 

La trobada es clourà amb una visita guiada al molí fariner recuperat de les Tres Eres, seu del Centre d’Estudis Cambrilencs i del Museu d’Història de Cambrils, i un dinar.

En aquest context, us recordem que ja us podeu inscriure a la trobada enviant un correu electrònic a merce@irmu.org, o bé trucant al telèfon 977401757.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s