XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional dels territoris de parla catalana

Enguany arriba l’XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional dels territoris de parla catalana què es portarà a terme els dies 5, 6 i 7 de novembre de 2021

Aquesta edició, juntament amb l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), l’organitza l’Institut Ramon Muntaner, que treballa i col·labora amb més de quatre-cents centres d’estudis dels territoris de parla catalana.

Hi ha un nombre important de centres d’estudis que s’han dedicat aquests darrers anys a la recerca i difusió d’aquest patrimoni, i aquesta jornada servirà per donar visibilitat a tota la recerca que s’ha fet en els àmbits locals i comarcals.

La Trobada té lloc a Móra la Nova, a la Ribera d’Ebre, on té la seva seu física l’Institut Ramon Muntaner, però també es visitaran diverses localitats de la Ribera d’Ebre (Riba-roja d’Ebre i la Torre de l’Espanyol) i la Terra Alta (la Fatarella) per visibilitzar la tasca que entitats i institucions locals estan fent per salvaguardar i posar en valor la pedra seca a les Terres de l’Ebre.

En aquest context, el programa de la trobada s’ha estructurat al voltant de tres àmbits de treball:

1.Patrimoni: catalogació, paisatge, conservació i llengua

2. Educació formal i no formal

3. Arquitectura tradicional: bones practiques d’intervencions i exemples

El primer àmbit comptarà amb una ponència marc sobre “Valoració dels 10 anys de la Wikipedra, resultats i reptes” a càrrec de Ramon Artigas (Drac Verd, APSAT), Joan Maria Vives (APSAT) i Jordi Grau (Observatori del Paisatge de Catalunya). A continuació, la presentació de les comunicacions de l’àmbit 1. I, finalment, es tancarà la jornada amb una mostra d’audiovisuals de pedra seca que s’emmarcarà en l’11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic 2021.

El segon àmbit s’encetarà amb una taula rodona sobre restauració i aprenentatge, amb la participació de: Roger Solé (Associació Gremi dels Margers de Catalunya), Miquel Pedrós (Amics de l’Arquitectura Popular) i Joan Roura (Grup barracaire de Castellar del Vallès). Moderat per Ferran Bergonyó (Escola Orígens). A continuació es presentaran les comunicacions de l’àmbit 2. A més, en el marc d’aquest àmbit es portaran a terme tres visites guiades: la visita als Forns d’Oli de Ginebre de Riba-roja en el marc de la 4ª Festa de l’oli de ginebre, la visita al centre d’interpretació de La Mina i als anjubs de la Torre de l’Espanyol i la visita exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” al Casal Municipal de Móra la Nova. Es tancarà aquest àmbit amb la presentació de les comunicacions-pòsters. 

El tercer i darrer àmbit comptarà amb la ponència marc sobre “Aprendre de l’arquitectura anònima de les Gavarres” a càrrec d’Oriol Granyer (Consorci de les Gavarres), Olga MuñozAnna Teixidor i Maribel Fuertes (Associació GRETA). I, a continuació, es presentaran les comunicacions de l’àmbit 3. 

A més, el dissabte 6 de novembre comptarem amb un concert en el marc de la Trobada a càrrec de Guillem Anguera + TXEC (txalaparta de pedra). L’entrada al concert és gratuïta, tanmateix, cal recollir a l’Ajuntament de Móra la Nova (Carrer Major, 88) la invitació del concert. 

El darrer dia de la Trobada comptarà amb la cloenda de la Trobada i les presentacions de l’exposició de la pedra seca a Perpinyà i del llibre X Trobada de pedra seca celebrada al Pinós al 2019, una activitat complementària adreçada al públic infantil, una taula rodona sobre marges amb la participació de: Gatano Blanch Gironès (La Fatarella), Albert Gavaldà (Tarragona), Victor Mata (Begues) i Xavi Laporta (Alt Empordà). Moderat per Roger Solé (Associació Gremi dels Margers de Catalunya). Finalment, es portarà a terme la presentació de la XII Trobada a càrrec de Josep Maria Villena (Centre d’Estudis Cadaquesencs).

La trobada es tancarà amb la visita guiada a la Fundació el Solà (La Fatarella)

Us podeu inscriure a la Trobada fins al dimecres 3 de novembre a través del següent enllaç: https://www.irmu.org/projects/pedraseca 

Podeu trobar tota la informació al web: http://www.trobadapedraseca.cat/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s