“Les etapes de la poesia de Carner : Barcelona, l’aventura consolar, l’exili”

Dilluns 22 de novembre a les 19 h, als Serveis Territorials de Cultura (c. Major, 14), conferència a càrrec de Jaume Coll, comissari de l’Any Carner. INSCRIPCIÓ PRÈVIA!

El 4 de juny de 1970 Josep Carner moria a Brussel·les, al seu domicili, al carrer Lincoln 64 (al municipi d’Uccle / Ukkel). Commemorem el cinquantè aniversari de la seva mort. L’Any Carner 2020, que s’allarga fins el 2021, té per objectiu difondre la seva obra.

Aquests sis monosíl·labs Dir molt en un mig dir  són el lema triat per commemorar l’Any Carner. Formen part d’un vers del poeta que es completa amb seria mon afany. El vers explica de manera diàfana un aspecte essencial de la poesia d’aquell que encara és citat i recordat com el «Príncep dels poetes», un títol d’honor heretat de Verdaguer i de Maragall. Algunes literatures europees concedien la distinció al poeta que reunia el consens en l’escala de valoració poètica dels seus col·legues: Ronsard, Verlaine, Mallarmé, a la literatura francesa; Garcilaso, Góngora, Neruda, a la de llengua espanyola.

Jaume Coll és Doctor en Filologia Catalana i professor de Crítica del text a la Universitat de Barcelona. Marmessor literari de l’obra del poeta (1994). Ha dedicat la seva vida a l’estudi i a la fixació de l’obra de Josep Carner. Ha publicat diversos estudis a l’entorn de la matèria textual carneriana i ha tingut cura de les edicions d’alguns dels llibres més importants de Carner: Arbres, L’oreig entre les canyes, Els fruits saborosos, El cor quiet, Nabí, La paraula en el vent… Dirigeix i treballa en l’Edició Crítica de l’Obra de Carner (ECOC), vuit volums que aplegaran el seu llegat literari –poesia, prosa, teatre i traducció–.

Activitat gratuïta amb reserva prèvia. Inscripcions per telèfon (977 240 331) o correu electrònic bptarragona.cultura@gencat.cat.

:: Exposició “La Capsa de les bèsties”. Del 15 al 30 de novembre al vestíbul principal de la Biblioteca.

La capsa de les bèsties és una exposició mòbil interactiva que té com a objectiu donar a conèixer i apropar tots els poemes de Josep Carner, recollits dins del Bestiari. A més a més, l’exposició estarà acompanyada per les composicions originals del músic Joan Díaz, amb el propòsit d’albirar les diferents possibilitats sonores d’alguns instruments tradicionals.

La capsa, amb forma de gall, és l’element expositiu de l’exhibició. Aquest artefacte convida al públic, incidint sobretot en els nois i noies de cinc a deu anys i a un públic familiar, a apropar-se i descobrir tots els secrets que engloba. A l’exterior de la capsa s’hi poden observar quatre animals del bestiari. El públic només ha d’apropar la mà al sensor per a poder escoltar els fragments dels poemes, algunes adaptacions musicals o gaudir d’una interpretació de cant dels animals amb instruments tradicionals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s