Taller virtual de poesia. Any Gabriel Ferrater 2022

Taller virtual de poesia, amb Adrià Targa. Gabriel Ferrater Radio . Amb la col·laboració de l’Escola de Lletres. Gener / Març 2022.

Accedeix al taller


Adrià Targa, llicenciat en Filologia Clàssica i poeta.

Gabriel Ferrater Radio 

Arran del centenari del naixement de Gabriel Ferrater i Soler (20 de maig de 1922) us proposem un grand tour per l’obra del gran poeta reusenc i dels seus afins. Devot dels poetes medievals, amant incondicional de Catul i seguidor dels camins poc fressats a casa nostra de la poesia nord-americana moderna, Ferrater és encara avui l’eix vertebrador de la poesia catalana contemporània i un dels seus principals valors a escala universal. En aquest curs veurem la poesia de Ferrater, però també Catul, els trobadors, W.H. Auden, Robert Frost, César Vallejo, Josep Carner, Josep Sebastià Pons, Joan Ferraté o Jaime Gil de Biedma. I també veurem què n’aprenem per, alhora, fer les nostres pròpies provatures poètiques.  

:: GENER

Segurament In memoriam és una de les millors portes d’entrada a la poesia ferrateriana. La primera entrega del taller de poesia començarà amb una lectura d’aquest poema llarg, mític relat de la Guerra Civil vista des del punt de vista d’un adolescent que amb prou feines comença a conèixer la por dels grans. Però anirem més enllà i veurem d’altres Ferraters. Una visió panoràmica per celebrar el centenari del seu naixement. 

:: FEBRER

Catul li va ensenyar a Ferrater que cal deixar les nous per als nens. Només un cop va haver arribat a la maduresa, Ferrater va considerar que podia escriure i donar per bons els seus poemes. No és estrany que s’estrenés amb una citació del poeta romà Gai Valeri Catul, que li va donar el títol del primer llibre de poemes, Da nuces pueris. En aquesta segona entrega del curs sobre el poeta de Reus llegirem alguns dels carmina més famosos del poema veronès, des dels versos d’amor més inspirats de la llengua llatina fins a les burles més àcides, característiques de la poesia grega que l’havia precedit. 

:: MARÇ

Parlar de Robert Frost no és parlar només dels camins que no hem triat. És parlar també de la crueltat d’un paisatge nevat, de la revelació en un besllum que no tornarà. Poeta nacional, Robert Frost és alhora obscur i popular, un mirall perfecte per entendre alguns dels poemes més devastadors de Ferrater. Ens hi aproparem gràcies a una lectura de la històrica antologia de Frost en català, Gebre i gel, a cura del traductor Josep Maria Jaumà. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s