L’arribada dels Reis

La Festa dels Reis Mags té un origen molt antic, i els pobles, al llarg del temps, l’han celebrat d’una manera o altra. A Tarragona, el pas invisible dels Reis va anar lligat amb el fet de posar les sabates dels infants al balcó perquè Ses Majestats identifiquessin on vivien i els deixessin, si s’havien portat bé, majoritàriament dolços, algun petit regal o joguines. Era costum també, uns dies abans, sortir a cridar-los o cantar corrandes adients pels carrers, i fins i tot fer processons amb fanalets per indicar-los el camí. A mesura que avançava el segle, la festa es va anar arrelant més en la població, com ens ho anuncien les notícies dels diaris locals, que ja no es limitaven a publicar els anuncia de les botigues de joguines sinó que recollien cartes en bústies col·locades a aquest efecte, organitzaven rifes per a l’ocasió, feien cavalcades comercials i muntaven festes particulars per celebrar la diada. No ens ha d’estranyar, doncs, la proposta d’aquells pro tarragonins de crear la Cavalcada dels Reis Mags a Tarragona, que van fer realitat l’any 1910.

Extret del llibre ‘Visions tarragonines: recull d’articles de Jordi Rovira Soriano’.

El naixement de la Cavalcada a Tarragona va ser ràpid. L’1 de gener de 1910 Santiago Vallvé, regidor de l’Ajuntament, convocà al local de la Lliga Regionalista els senyors Carles de Castellarnau, Francesc Sugrañes, Joan Solé Granell, Salvador Ventosa, Àngel Rabadà, Josep M. Pujol, Josep Gols, Pau Ricomà, Bernabé Martí, Joan Molas, Salvador Ripoll i Àngel Bru per tal de fer-los la proposta d’organitzar una Cavalcada de Reis, que havia de sortir quatre dies més tard. No va necessitar gaires arguments, i el seu entusiasme i predisposició entre els assistents es feu palès. Aquell mateix dia es constituí la Comissió Pro-Reis Màgics d’Orient, integrada pels senyors esmentats i el mateix regidor.

Cadascun d’ells s’encarregà d’organitzar-ne una part. El Diario de Tarragona (4/1/1910), publica que els Reis arriben a la ciutat el dia 5 a les dotze del migdia, però no entraran a dins fins les 18h de la tarda, sota la llum de les torxes. L’ordre de la desfilada va ser: tres heralds a cavall coberts amb dalmàtiques carmesí que portaven brodat l’escut de la ciutat, els tres Reis Mags a cavall i ricament abillats acompanyats dels seus patges, una escorta de soldats amb cascos i llances, dues carrosses ornades amb joguines, 24 bombers amb uniforme de gala portadors de torxes de cera i una banda militar de cornetes i tambors. Tot estava a punt i la comitiva emprengué la marxa pels carrers Jaume I, Reial, Apodaca, Unió, Rambla de Sant Joan, Sant Agustí, Portalet, Cós del Bou, baixada de la Peixateria, Nau, Major, Merceria i Portal de Sant Antoni fins arribar a la Casa de la Beneficiència, on foren rebuts pels president de la Diputació, Anselm Guasch, el diputat Ramon Cavallé i el regidor Vallvé.

Fragment extret del llibre ‘100 anys de la Festa i Cavalcada dels Reis Mags a Tarragona’, editat per l’Ajuntament l’any 2013.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s