III Premi de Poesia infantil i juvenil Olga Xirinacs

Pla d’Entorn Educatiu de Tarragona amb la col·laboració de la Biblioteca Pública de Tarragona.

Creat amb l’objectiu de reconèixer el treball i l’esforç dels docents per a fer estimar la poesia als seus alumnes des de ben petits i homenatjar a la nostra escriptora universal Olga Xirinacs; és també el colofó al treball dels docents durant el primer i segon trimestre de curs i que culmina amb la celebració del Dia Mundial de la Poesia.

En el marc del Pla d’Entorn Educatiu i el Grup de Treball Biblioteca i Escola, constituït l’any 2015  s’han anat fent projectes diversos i un d’ells ha estat la creació d’un premi de poesia.

A la primera edició (2020) els centres escolars de la ciutat de Tarragona que van participar van ser les escoles Pau Delclòs, Tarragona, Cèsar August, Saavedra, Serrallo, Pràctiques, l’Arrabassada, Mare de Déu del Carme i els instituts Sant Pere i Sant Pau, Martí i Franquès i Pons d’Icart. No es van poder donar els premis atesa la situació sanitària i davant la impossibilitat  de fer un acte públic a la Biblioteca de lliurament de premis,  la tardor de 2020 es van fer públics els veredictes en les diferents categories: cicle inicial, mitjà, superior, 1r cicle d’ESO i 2n cicle d’ESO.

A la segona edició (2021) hi van participar l’Escola Cèsar August, l’Escola El Miracle, l’Escola Pau Delclòs, l’Escola Saavedra, l’Escola El Serrallo, el Col·legi Mare de Déu del Carme i l’Institut Pons d’Icart. El lliurament de premis es va fer en un acte en línia el dilluns 22 de març amb la presència de representants del Departament d’Educació, de l’Ajuntament de Tarragona, de la Biblioteca Pública i  els centres educatius participants.

Adjuntem també les bases de la tercera edició adreçades als centres docents que hi vulguin participar.

Olga Xirinacs, nascuda a Tarragona, és escriptora i professora de piano, i escriptora de capçalera de la Biblioteca. Ha obtingut al llarg de la seva sòlida trajectòria els premis més importants de la literatura catalana. Ha escrit novel·la, poesia, assaig, contes i narrativa infantil i juvenil. És Mestra en Gai Saber, distinció obtinguda en els Jocs Florals de Barcelona de 1978. El 1990, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi pel conjunt de la seva obra. Ben aviat va rebre els més importants reconeixements:  Interior amb difunts (Josep Pla, 1982); Al meu cap una llosa (Sant Jordi, 1984 i Crítica Serra d’Or de novel·la, 1986); Zona marítima (Ramon Llull, 1986); Llavis que dansen (Carles Riba, 1987); Marina (Critica Serra d’Or de literatura infantil i juvenil, 1987); Enterraments lleugers (Sant Joan, 1990); Sense malícia (Ciutat de Palma, 1994), ; No jugueu al cementiri (Premi Sèrie Negra de Novel·la, 2002), entre altres.

L’escriptora Olga Xirinacs agraïda per la participació dels alumnes dels diferents centres educatius l’any 2020 va escriure un text que havia de ser llegit el dia del lliurament dels premis titulat «Soc una fada padrina» on l’autora comparteix amb els xiquets i xiquetes quin és el seu millor tresor: «haver après a escriure» i  els fa dos presents, com s’escau que facin totes les fades padrines, ensenyar-los el secret per a aprendre a escriure poemes i un collage creat per la mateixa autora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s