Un passeig amb els sentits

Els paisatges de l’ALEIXAR i MASPUJOLS al Camp de Tarragona són espais simbòlics i tenen categoria d’universals gràcies a l’obra de dos artistes: el pintor JOAQUIM MIR i l’escriptor MARIÀ MANENT.

En l’actualitat, la ruta pictoricoliterària Mir-Manent  en els seus diferents formats, clàssicaessencialfamiliar i escolar, permet descobrir indrets que van motivar pintures de Joaquim Mir, conèixer el paisatge que la fina sensibilitat de Marià Manent va glossar en alguns poemes i en els seus dietaris i esdevenir, en el cas de famílies i escoles, exploradors d’art i, doncs, artífexs del propi quadern d’artista.

JOAQUIM MIR, hi va viure a començament del segle XX (1906-1914) en el període més llarg de producció continuada des d’un mateix paisatge, durant el qual, escriu Francesc Miralles, “la seva pintura assoleix les fites més personals i revolucionàries i s’avança a les teories dels primers avantguardistes europeus”. MARIÀ MANENT, des del mas de Segimon a l’Aleixar, va cantar aquestes terres del Camp de Tarragona en els seus dietaris, que abracen des de la immediata postguerra fins a finals dels quaranta i, sobretot i de manera continuada, des de 1960 fins a 1986. Sam Abrams els considera “una de les grans creacions en prosa de la literatura catalana contemporània” i “un espai de bellesa, saviesa i humanitat”.

L’Espai Mir/Manent, situat al cor de la vila de l’Aleixar, acull la presentació dels vincles dels dos autors, Marià Manent i Joaquim Mir, al món de l’art i al territori. Alhora, és punt de difusió bibliogràfica de la seva obra i de l’oferta general del municipi de l’Aleixar al món de la cultura.

El llibre, del tot singular, junt amb un DVD, proposa al lector un passeig per vint-i-set indrets de l’Aleixar i Maspujols; el porta a recuperar trenta-dues obres de Mir i, alhora, el paisatge que Marià Manent glossa en els seus dietaris. Literatura i pintura s’aparellen amb la vista, l’oïda, l’olfacte, el gust i el tacte.

Tot un goig pels sentits!