Dia Mundial de la Poesia, 21 de març de 2022

La Unesco va declarar el 21 de març, Dia Mundial de la Poesia i per celebrar-lo la Institució de les Lletres Catalanes col·labora amb entitats públiques i privades, amb una festa de la paraula i les lletres, i fomenta tot un seguit d’iniciatives, també a la xarxa, i arreu dels territoris de parla catalana. Enguany el poeta escollit és Gabriel Ferrater amb el seu poema ‘Si puc’, traduït per a l’ocasió a 22 llengües.

Aquest any, la Biblioteca Pública recupera el tradicional vermut poètic, que es celebrarà a la seu de la ONCE. La programació del Dia Mundial de la Poesia inclou diferents actes:

:: 10 h Celebrem el dia Mundial de la Poesia amb la comunitat educativa (Rambla Nova, davant de la llibreria Adserà). 

Versos per la terra: en el marc del Pla Educatiu d’Entorn de la ciutat de Tarragona, lectura del poema de Gabriel Ferrater ‘SI PUC’, amb la participació de l’Escola El Miracle, l’Escola El Serrallo, L’Institut Pons d’Icart, l’Institut Martí i Franquès i l’Institut Tarragona. Es farà l’entrega de premis als guanyadors i participants del Premi de Poesia Olga Xirinacs.

:: 12 h Vermut poètic a la seu de l’ONCE (Rambla Vella, 10) organitzat per ONCE Tarragona, Biblioteca Pública de Tarragona i Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura.

Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, celebrem un acte de lectura poètica amb la voluntat de ser un homenatge plural a la paraula poètica, i que constarà de dues parts. En la primera, es llegirà el poema “SI PUC” de Gabriel Ferrater en diferents llengües, a càrrec de persones provinents de diferents centres d’ensenyament: Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona, Centre de formació d’Adults Tarragona i CNL de Tarragona.

En una segona part, llegiran poemes des de l’ONCE i poetes vinculats a l’Escola de Lletres de Tarragona amb obra pròpia. Altres lectors se sumaran a la celebració a títol individual, i llegiran obra pròpia o d’altres autors.

:: 19.30 h Acte institucional de celebració del Dia Mundial de la Poesia, que s’unirà enguany a la commemoració de l’any Gabriel Ferrater.

Als SSTT de Cultura a Tarragona (c. Major, 14) organitzat pels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona i la Biblioteca Pública de Tarragona, amb la col·laboració de: APELLC, Casa de les Lletres, Consell Comarcal del Tarragonès, Departament de Filologia de la URV, Escola de Lletres de Tarragona i Òmnium Cultural del Tarragonès.

Josep Bargalló Valls pronunciarà una conferència sobre la vida i l’obra del poeta, crític, traductor i lingüista, durant la qual s’intercalaran lectures de poemes que il·lustraran l’explicació del conferenciant. Les lectures seran a càrrec de persones representants d’institucions i entitats culturals.