Seguim el fil…(3)

Diu Emili Samper al seu llibre ‘Llegendes de Tarragona’ que ‘la ciutat i el seu entorn més proper conserven petjades que són testimoni del seu passat esplendorós, sobretot romà, però també medieval i modernista. Aquestes pejtades no es troben només en els monuments aixecats fa segles i que conformen la silueta de la ciutat d’avui, sinó també aquelles històries que hi van de bracet’.

D’altra banda, aquest patrimoni oral i folklorista també sabem que s’estén a bona part del territori i que a cada contrada s’expliquen les llegendes i narracions orals que li són pròpies i que han anat passant de generació en generació. És el cas de les bruixes d’Altafulla, l’home de la xemeneia de Perafort, el castell de la Pobla de Mafumet la marededéu de la Pobla de Montornès, la Santa Creu i la marededéu trobada de la Riera de Gaià, el santcrist de Salomó, el quadre de santa Rosalia a Torredembarra, el rescat de les cent donzelles a Vila-seca o la Llurigona de Vilallonga del Camp.

El patrimoni llegendari no ha passat desapercebut i diferents autors hi han dedicat llibres i estudis, com el d’Amadeu-J. Soberanas, l’any 1963, anomenat ‘Llegendes històriques de Tarragona’. Anys més tard, el 1969, Joan Salvat i Bové va publicar ‘La ciutat i el Camp de Tarragona’ i l’any 1989, Jordi Tous i Vallvé escriu ‘Recull de llegendes del Camp de Tarragona’. A partir d’aquí, la literatura llegendària de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre ha estat explicada i retratada de forma permanent en moltes publicacions.

És per això que, durant aquest mes d’abril, dedicat a la Diada de Sant Jordi, aprofitarem per posar en valor les llegendes que ens acompanyen en el dia a dia i que ens ajuden a entendre (o no!), alguns fets ocorreguts a la ciutat i comarques. A la Planta Baixa de la Biblioteca hi trobareu un expositor que recull alguns dels llibres publicats sobre llegendes de la ciutat i provincia de Tarragona.

Esperem que les gaudiu com nosaltres hem fet al recrear-lo. Si veniu durant aquest mes d’abril, us podreu endur tant els llibres com alguna de les llegendes impreses en paper.