Setmana Santa a Tarragona, any 1936

La processó del Sant Enterrament va ser suspesa a l’exterior del temple per ordre governativa. Es va celebrar a l’interior de la Catedral amb la sola participació del Sant Crist de la Sang i el Sant Sepulcre, que va ser portat per quatre agremiats. Seria la darrera ocasió que, en les celebracions de la Setmana Santa apareix la talla del Sant Crist de la Sang, de Benet Baró. La Setmana Santa de Tarragona va ser, de retruc, símbol i víctima de la persecució religiosa, com a conseqüència de la guerra civil (1936-1939).

Cartell Setmana Santa 1936

L’Església va passar pel seu pitjor episodi històric contemporani i la Setmana Santa de Tarragona no se’n lliurà ni de bon tros d’una sacsejada injusta i violenta, només comparables a la Guerra del Francès, i abans, a la Guerra dels Segadors. A part dels innombrables màrtirs, entre congregants sacerdots, religiosos o germans d’ordres i congregacions religioses, la destrucció planà sobre els símbols i l’art. Sobre les imatges, els retaules, els ornaments litúrgics i els temples en sí mateixos recaigueren les ires ferotges d’una persecució injusta i inqualificable. La devastació fou tan gran que es perdé gairebé tot el patrimoni que, al voltant de la Setmana Santa de Tarragona, s’havia forjat els darrers segles. Els passos, les imatges del Crist, els improperis, els vestuaris, tot va ser presa de les flames, davant mateix de les esglésies.

Desaparegueren la imatge de la Verge de la Soledat; els dos passos de la Salle: l’Oració en l’Hort i el Prediment de Jesús, esculpit per Llimona: el Sant Crist de la Sang, esculpit per Benet Baró el 1617; el pas de La Flagel·lació, de Campeny; el Crist de la Humiliació, de Garrigós; el pas de l’Ecce Homo; la imatge de Jesús de Natzaret; el pas del Sant Enterrament; el Sant Sepulcre, a excepció de la imatge, i el pas de La Soledat, que tenia quatre figures. D’aquest pas només se salvà un fragment del cap del Sant Crist.

Els vestits dels armats sofriren pèrdues importants, però malgrat tot encara foren salvaguardats de la crema alguns objectes com els complements de cascs, escuts i armadures dels armats, que passaren la guerra en el local de la “Tau”, al Pla de la Seu.

Bibliografia:

Basco Gracià, Francesc. Divendres Sant a Tarragona. Processó del Sant Enterrament. Tarragona : l’autor, 2022 (2a ed.)

Introducció a la Setmana Santa de Tarragona / Jordi Rovira i Soriano, Salvador Ramon i Vinyes, Andreu Dasca i Roigé. Tarragona : Virgili, 1994.

Ortueta Hilberath, Elena deDe l’erudit al turista : inici de la projecció del patrimoni artístic i cultural de Tarragona (1834-1933). Tarragona : Cercle d’Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona , 2004. Podeu consultar-lo aquí el text.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s