Recercat 2022

Igualada, Capital de la Cultura Catalana 2022, serà l’escenari de la 18ena edició del Recercat. Jornades de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana, organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, que es celebraran els dies 5, 6, 7 i 8 de maig de 2022.

Enguany es recupera la presencialitat completa i podrem gaudir de la tradicional carpa i fira de centres d’estudis i dels ateneus federats, situada a la Plaça de Cal Font d’Igualada, en què s’hi mostraran les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana, així com una exposició de pòsters que mostren els projectes més destacats dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals i dels ateneus federats participants.

En l’apartat d’activitats, podreu assistir a la mostra d’audiovisuals dedicat, en aquesta ocasió, als nous usos del patrimoni industrial. També hi haurà la tradicional taula “Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil”, amb la col·laboració de les comissions cíviques de patrimoni del Baix Llobregat i de les Terres de l’Ebre, que aquesta vegada durà per títol “L’Espoli franquista als territoris de parla catalana” i les presentacions posteriors tractaran la recerca en l’àmbit local i la seva vinculació amb l’àmbit universitari i sobre la renovació del diccionari i com activar el vocabulari. Per últim, el Mosaic Recercat ens donarà a conèixer els últims projectes que estan duent a terme els centres d’estudis locals i comarcals.

Aquestes activitats estan previstes per portar-se a terme en format físic, però, a la vegada, també es podran seguir en directe a través del canal de Youtube de l’IRMU.

A més, també es lliuraran els Premis Recercat que per aquesta edició es portarà a terme al Teatre Municipal – Ateneu Igualadí (Carrer de Sant Pau, 9) el dissabte 7 de maig a les 13.30 hores i serà presentat per Xavier Dàvila, periodista, amb l’actuació final del Grup Accent Ensemble, que interpretarà obres de Felip Pedrell, music tortosí del qual enguany se’n commemora el centenari de la mort.

Per altra banda, en aquesta edició del Recercat també es podran visitar les següents exposicions:

  • Quan s’enduen el país. L’espoli franquista als ateneus de Catalunya (Federació d’Ateneus de Catalunya), de l’1 al 15 de maig a la seu de l’Ateneu Igualadí (C/ de Sant Pau, 9).
  • El Segre: la memòria d’un riu (l’Ateneu Popular de Ponent, les Associacions de Veïns de Grenyana i Butsènit i l’Associació Amics de la Natura El Xop), del 20 d’abril al 8 de maig al vestíbul del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia (C/ del Dr. Joan Mercader, 1).
  • Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional), del 21 d’abril al 22 de maig a la Biblioteca Central d’Igualada (Plaça de Cal Font, s/n).
  • Exposició dels pòsters de projectes dels centres d’estudis (IRMU), del 6 al 8 de maig a la carpa del Recercat (Plaça de Cal Font, s/n).

Com a activitats complementàries, també es podrà visitar l’espai Recerxic, amb tallers per als més petits pensats des de la recerca local que enguany compta amb l’actuació dels Kamishibais – Contes en teatre de paper, i dues visites culturals al Barri del Rec amb parada a Cal Granotes i sobre el patrimoni modernista d’Igualada.

Trobareu el programa definitiu al document aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s