Ball del Sant Crist de Salomó

El Ball del Sant Crist de Salomó és un espectacle de teatre religiós declarat Festa Tradicional d’Interès Nacional el 18 de maig de 1999 per la Generalitat de Catalunya. El Ball del Sant Crist combina teatre, dansa i llum i pertany al gènere dels balls parlats, de molta tradició al Camp de Tarragona. Inicialment, el Ball Parlat del Sant Crist de Salomó es representava com espectacle de carrer. Des de l’any 1972, es fa a l’església. Les representacions es fan els quatre primers diumenges de maig a les 12 del migdia.

El Ball del Sant Crist de Salomó recuperarà aquest diumenge el seu format regular aquest 2022 després de dos anys de pandèmia. D’aquesta manera torna al seu escenari habitual, l’església. I ho fa coincidint amb una destacada efemèride, el 50è aniversari de la darrera estructuració de l’obra, a proposta de l’Institut del Teatre de Barcelona. Una fita que, a la vegada, va significar el pas de les representacions del carrer al temple parroquial i l’adopció de l’actual periodicitat anual. En el marc de la posada en escena els quatre primers diumenges de maig, que enguany escauen els dies 1, 8, 15 i 22, l’organització preveu incorporar definitivament el paper del diable al tram final del Ball, tal com estableix la tradició, així com diverses millores tècniques. Aquestes, amb la voluntat de dotar l’obra de més dinamisme i atraure l’atenció de l’espectador, així com contribuir en l’estalvi energètic, tot renovant i modernitzant una part de la infraestructura.

La primera representació del ball parlat del Sant Crist es dataria probablement a la primera meitat del segle XVIII.  El ball explica que arran de la fam que patia Salomó un mercader del poble -Josep Nin- va decidir embarcar cap a Alger per comprar blat. Mentre feia tractes amb un comerciant musulmà –Mahomet-, Nin va descobrir un crucifix, i va intentar d’adquirir-lo. Davant la negativa inicial de Mahomet, Nin li oferí la plata que pesés la imatge. Acceptada aquesta condició i arribat el moment de pesar-la, la balança només acceptava trenta monedes. Mahomet es va sentir enganyat, es va desdir i es negà a lliurar la imatge. Nin va recórrer a la justícia del governant musulmà, que manà repetir l’operació davant la seva presència, amb el mateix resultat: el Crist pesava només els diners que Judes havia cobrat per la seva delació. Finalment, el mercader embarcà la imatge i la portà a Salomó. L’arribada del Sant Crist comportà aliment espiritual i alhora material; la imatge començà a fer miracles, esdevingué el patró de la vila i va desvetllar una extraordinària devoció.

Descripció basada en la de la web Patrimoni Festiu de Catalunya. 

Podeu consultar aquí la web del Ball del Sant Crist.

Podeu consultar aquí l’article de Natàlia Boronat Torna El Ball del Sant Crist de Salomó: Compleix 176 anys i estrena so, publicat al Diari de Tarragona Digital el 3 de maig de 2019.

Podeu consultar aquí l’article del Ball del Sant Crist de Salomó publicat al Torredembarra actualitat el 29 d’abril de 2022

Podeu consultar a la Secció Local de la Biblioteca la documentació següent:

Altès i Serra, Pere
“El Ball del Sant Crist : Salomó” .A: Cultura. Valls. Número 309 (1972, maig) ; P. 11-12

El Ball del Sant Crist de Salomó / Salvador-J. Rovira i Gòmez … [et al.]. Tarragona : El Mèdol, 1991. 171 p.

Gallofré, Rafel ; Virgili, Antoni.
La Confraria del Sant Crist de Salomó, instituida i fundada l’any 1691. Salomó : Patronat del Ball del Sant Crist de Salomó, 1981. 12 p.

Impressions del Ball del Sant Crist de Salomó : cent representacions a l’Esglèsia. Salomó : Patronat del Ball del Sant Crist de Salomó, 2000. 46 p.

Martínez, Marçal
Ball del Sant Crist de Salomó / versió renovada per Mn. Marcial Martínez rector que fou de la Parròquia en 1939. Barcelona : Impremta de Fidel Bot, 1973. 31 p.

 Ventura i Solé, Daniel
“Aportacions vallenques al Ball del Sant Crist de Salomó”. A: Cultura. Valls. Número 420 (1983, juny) ; P. 19-20

Virgili i Colet, Antoni
“El Ball del Sant Crist de Salomó un ball parlat del Camp de Tarragona història i mite”
A: II Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana 1995-1996 : Comunicacions. Barcelona : Departament de Cultura Generalitat de Catalunya. P. 206-208

Virgili i Colet, Antoni
“El Ball de Sant Crist de Salomó un estat de la qüestió entorn a la seva problemàtica”
A: Quaderns de Vilaniu : Miscel·lània de l’Alt Camp. Valls. Núm. 1(1982, maig) ; p. 51-54.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s