Tàrraco Viva

Divulgar la història antiga de manera atractiva i provocar la reflexió sobre el nostre passat. Amb aquesta voluntat va néixer Tàrraco Viva l’any 1999. «Història per a tothom» podria ser el lema d’aquest festival internacional dedicat a la divulgació històrica d’època romana. Tàrraco Viva ha esdevingut un referent tant per les propostes que formula com per la qualitat de qui les ofereix. La vida militar i la vida quotidiana; les legions, el teatre, els gladiadors, la llar, la cuina, l’escriptura, l’enginyeria, la moda… tot es recrea amb un denominador comú: el rigor. Conèixer el passat no és quelcom gratuït, sinó que constitueix la millor manera d’entendre el present i, per tant, de poder escollir el futur.

S’hi han programat actes i recreacions històriques en una trentena d’espais, la majoria monumentals i que formen part de la llista del Patrimoni Mundial de la Unesco. També hi haurà activitats a Altafulla, Cambrils, Constantí i Vila-rodona.

Cada edició té un tema central, i aquest any el festival romà de Tarragona es fixa en la commemoració del centenari de la descoberta de la tomba de Tutankhamon per part de l’arqueòleg anglès Howard Carter. I també fa dos-cents anys que Jean-François Champollion, fundador de l’egiptologia científica, va desxifrar els jeroglífics. Són moltes les celebracions que aquest any tenen l’arqueologia i la història com a protagonistes, i el festival aprofita aquestes efemèrides per reflexionar sobre la importància de mirar al passat en els nostres temps. En aquest sentit, el festival inclou exposicions i actes sobre les descobertes de Tutankhamon, la pedra de Rosetta, Troia, Pompeia, les tombes reials d’Ur i la necròpolis romana de Tàrraco.

Novetats dins les activitats :

TUTANKAMON I CARTER. DOS NOMS I UN DESTÍ
Un faraó desconegut i un arqueòleg controvertit es van creuar ara fa cent anys. El grup de recreació històrica Argos Tarragona recrea el llarg camí de Carter fins al moment culminant de la seva carrera: la troballa de la tomba de Tutankamon.

UN TEXT, UNA FRASE, UN MOT
Paco Tovar, amb la col·laboració del grup de recreació històrica Tarragona 1800, es posa en la pell de Champollion en aquest monòleg en què explica com un senzill noi de províncies desxifra la llengua dels faraons i es converteix en un dels pilars de la comprensió d’una cultura muda durant 1.300 anys.

SOTA EL VOLCÀ. VIDA I MORT EN UN RACÓ DE POMPEIA
Projecte Phoenix fa una recreació històrica de com podia haver estat la vida d’alguns habitants de Pompeia unes hores abans de la catastròfica erupció.

DISTRICTE FÒRUM. ARQUEOLOGIA DE BARRI
La zona del fòrum de Tàrraco explica per si mateixa la història de Tarragona, i aquest itinerari de recreació històrica conduït per Nemesis Arq presenta els antics habitants de la zona: la noblesa representada en les estàtues que hi havia al fòrum.

TALIA I LA FORÇA DE DIONÍS
L’arqueologia teatral és una eina de coneixement i reflexió que, en aquest cas, mostra l’evolució dels teatres generals clàssics: el ritual grec, la farsa, la comèdia, les pantomimes… Amb Aula Teatre URV i Zona Zàlata.

I per acabar i si encara no hi esteu inscrits, la Biblioteca Pública de Tarragona junt amb la Casa dels Clàssics i Tàrraco Viva organitzen un Club de lectura virtual a través de l’aplicació Tellfy, en el qual es parlarà sobre la Ilíada d’Homer i amb activitats paral·leles previstes. Hi podeu accedir aquí

Més informació sobre el Festival Tàrraco Viva.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s