Cicle Antoni de Martí i Franquès (1750-1832)

Organitzen: Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona, Biblioteca Pública de Tarragona, Biblioteca del Seminari, Reial Societat Arqueològica Tarraconense, Arxiu Històric de Tarragona i l’Estudi Blanch amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Altafulla, l’Escola Municipal de Música de Tarragona i el Museu d’Història de Tarragona.

Aquesta cinquena edició dels Cicles de Patrimoni, està dedicada a posar en valor al científic altafullenc Antoni de Martí i Franquès (1750-1832)  l’any en què es commemora el 190 aniversari de la seva mort.


:: PROGRAMA

:: Dimecres 1 de juny a les 19 h. Lloc: Arxiu Històric de Tarragona

Antoni de Martí i Tarragona a càrrec de Salvador J. Rovira i Gómez
Qui eren els Martí: Antoni de Martí i Gatell, pare del savi, Antoni de Martí i Franquès, i de la seva relació amb Tarragona.

L’arxiu patrimonial dels Martí d’Ardenya a càrrec de Montserrat Sanmartí.

Els arxius patrimonials reflecteixen l’evolució i les incidències de les famílies al llarg dels segles, i en aquest cas els Martí d’Ardenya aplegaren un notable arxiu que ens permet conèixer la nissaga d’una manera força exhaustiva immersa en un marc molt més ampli, veient com varen afectar les guerres, epidèmies i repressions polítiques al grup familiar i als seus negocis.

A continuació, inauguració de l’exposició “L’arxiu de la família Martí” i visita al claustre del s. XVIII de l’antic convent de Sant Francesc.

:: Dijous 2 de juny a les 19 h. Lloc: Reial Societat Arqueològica Tarraconense

La perspectiva europea a l’epistolari de Martí i Franquès: corresponsals, política i cultura a càrrec de María Dolores Gimeno

La figura d’Antoni de Martí i Franquès, a cavall entre dos segles, ultrapassa els àmbits tarragonins on va transcórrer la major part de la seva vida. Fill de la Il·lustració per formació i tarannà, el seu epistolari reflecteix un gran interès per les notícies polítiques del continent europeu i pels progressos de la ciència i mostra les aficions culturals que va compartir amb els viatgers estrangers que visitaven Tarragona.

:: Dimarts 7 de juny a les 19 h. Lloc: Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona

Antoni Quintana Marí, pioner en la història de la ciència a càrrec d’Antoni Roca-Rosell

Antoni Quintana Marí fou conscient, de ben jove, del paper d’Antoni Martí i Franquès. Va tenir l’oportunitat de rescatar el seu llegat, el 1932 va participar en els actes del centenari de la seva mort i va redactar la biografia amb l’edició d’algun dels seus manuscrits. Aquest fet que li valgué el premi Monturiol de l’Institut d’Estudis Catalans i que fou publicat per l’Acadèmia de Ciències i Arts el 1935.     

El mateix dia s’exposarà part del Llegat d’Antoni Quintana a la BHMT.

:: Dissabte 11 de juny a les 10 h. Altafulla. Lloc: Era de Ca l’Ixart

Antoni de Martí i Franquès, un científic universal

Visita teatralitzada pels carrers de la Vila Closa d’Altafulla que dona a conèixer la vida i els descobriments del científic altafullenc. El cèlebre químic ens acompanyarà en un recorregut per la història a través dels carrers i edificis del nucli antic de la seva vila natal. Gràcies al seu testimoni coneixereu els avenços científics i els esdeveniments històrics que van marcar la vida d’aquest excepcional científic.

Places limitades, inscripcions a: turisme@altafulla.cat

:: Dimarts 14 de juny a les 19 h. Lloc: Biblioteca Del Seminari

Retalls de la vida d´en Martí i Franquès

Una lectura dramatitzada de diversos episodis de la seva vida extrets del llibre “Antoni de Martí i Franquès, el savi català” de l´historiador i il·lustrador Joan Carles Blanch i interpretats per l’actor Fermí  Fernàndez  amb acompanyament musical de l´Escola Municipal de Música de Tarragona.

Més informació:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s