50 anys Òmnium Cultural del Tarragonès

Òmnium Tarragonès ha volgut fer un reconeixement i agraïment a l’equip humà i la tasca desenvolupada al llarg dels 50 anys de l’entitat a través d’un documental.

El documental pretén oferir un recorregut per la trajectòria d’Òmnium Cultural del Tarragonès, posant de manifest els canvis que ha sofert la delegació territorial al llarg dels seus cinquanta anys a través de testimonis directes de la seva història. Així, l’audiovisual és el puzzle resultant d’una vintena d’entrevistes fetes a persones destacades de l’entitat, com els socis fundadors Josep Sendra i Ramon Marrugat; els expresidents i expresidentes de la delegació del Tarragonès Olga Xirinacs, Josep Lluís-Carod Rovira, Núria Aguadé, Joan Andreu Torres i Rosa Maria Codines; o Jordi Cuixart com a president d’Òmnium Cultural. La presentació del documental va tenir lloc el 8 d’octubre de 2021 en un acte públic al Teatre Tarragona.

Per altra banda, El llibre ‘De la llengua al país. 50 anys d’Òmnium Cultural al Tarragonès’, de Ricard Lahoz, convida al lector a fer-se preguntes i a reflexionar. Està estructurat per les diverses etapes de l’entitat i amb una cronologia a la inversa, des de l’actualitat fins al seus orígens clandestins a les acaballes de la dictadura, l’any 1971, a recés d’associacions com el Club de Joves, la Cooperativa Obrera o la Llibreria la Rambla. A més compta amb un gran nombre de testimonis i repassa diverses fites aconseguides, entre la il·lusió de les primeres classes de català i l’empenta d’aquells primers docents i alumnes; la Nit de Santa Llúcia de 1972; l’impuls del Premi Domènec Guansé; l’organització de l’Any Rovira i Virgili; els esforços per actuar en termes de Països Catalans i la consolidació d’uns premis literaris, entre d’altres.

El llibre el tenim disponible a la biblioteca.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s