Dones a la Història de Tarragona (4a part)

El Museu d’Història de Tarragona (MHT) i la Biblioteca Hemeroteca Municipal (BHMT) organitzen el cicle documental “Dones a la història de Tarragona”. Al llarg de diferents capítols, amb una protagonista diferent en cada una de les peces, es posa en valor el paper de dones destacades i la seva relació amb Tarragona. Totes formen part, d’una manera o d’una altra, de la història de Tarragona. 

Els nous capítols parlen de dones protagonistes de moments històrics i temes ​diversos com l’ofici ​de remendadora, l’esport, l’exili, la literatura, la política i l’art, entre altres.

LOLA PANIAGUA I MONTSE BOSQUET – LA PLATJA LLARGA I LES SEVES SALVADORES

Estrena el 9 de juny de 2022

A partir de l’any 2005 un grup de ciutadanes, que posteriorment van constituir la plataforma Salvem la Platja Llarga, van realitzar nombroses actuacions encaminades a la conservació i protecció d’aquest punt del litoral de la ciutat. Reclamaven la preservació de l’indret com espai natural i que es desestimés el projecte de construcció d’un passeig marítim.

CHANTAL GRANDE, EXPLORADORA D’IMATGES

Estrena el 2 de juny de 2022

Fundadora de la Galeria Fòrum i una de les pioneres en apostar per a l’exhibició i difusió de la fotografia. Va ser comissària de nombroses exposicions d’art contemporani al Tinglado 2 del Moll de Costa a la dècada dels anys 80 i 90 del segle passat. Ha estat organitzadora del festival SCAN. L’any 2021 l’Ajuntament de Tarragona va reconèixer la seva tasca amb una distinció al mèrit cultural.

VIVIANA DE SALVADOR DEOP: L’EXILI FAMILIAR

Estrena el 19 de maig de 2022

Néta del periodista Lluís de Salvador, molt significat políticament, Viviana de Salvador explica els motius i les conseqüències de l’exili a França a què es van veure obligada la seva família després de la Guerra Civil espanyola. La vida en un camp de refugiats, el repte de començar de zero en un país de nou i el retorn a Catalunya van suposar un gran tràngol.

MONTSERRAT NADAL: UNA VIDA ENTRE VINYES

Estrena el 12 de maig de 2022

Aquesta biòloga i enòloga és considerada pionera i referent en el món del vi com a docent, divulgadora i investigadora. Recentment ha rebut el títol de Filla Predilecta de Tarragona.

SYLVIA FONTANA, CRÉIXER DINS L’AIGUA

Estrena el 5 de maig de 2022

Sylvia Fontana va fer història dins la natació femenina participant en els Jocs Olímpics de Montreal 1976 i en diferents competicions mundials i europees. Va ser 22 cops campiona d’Espanya i va batre diversos cops els rècord d’Espanya de natació. En reconeixement a la seva trajectòria, la piscina olímpica de Campclar porta el seu nom.

DONES I DIVULGACIÓ. TRENCANT ESTEREOTIPS

Estrena el 28 d’abril de 2022

Lydia Gil, documentalista i divulgadora científica, explica la importància de fer visible les dones dins el món de la ciència i pal·liar la manca de referents femenins en aquest món

JOANA COSTA: LA MAR EN FEMENÍ

Estrena el 22 d’abril de 2022

Joana Costa, armadora i remendadora, i Mercè Toldrà, directora del Museu del Port de Tarragona, ens parlen de les feines de les dones a la mar, la duresa de l’ofici de remendadora al Serrallo i com tot plegat ha evolucionat amb el pas dels anys.

En aquests enllaços es poden recuperar els capítols emesos: 

https://www.tarragona.cat/patrimoni/museu-historia/activitats/dones-a-la-historia-de-tarragona 

https://www.tac12.tv/.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s