Xavier Amorós, escriptor reusenc

El passat dilluns 18 de juliol ens va deixar Xavier Amorós Solà a l’edat de 99 anys. 

L’escriptor i poeta reusenc ha estat un dels reusencs més coneguts en el camp cultural i literari i per la seva activitat cívica i política progressista i catalanista. 

La seva activitat cultural ciutadana estigué lligada al Centre de Lectura de Reus, des de la seva reobertura el 1949. Des de 1972 a 1975 es va fer càrrec de la direcció de la Revista del Centre de Lectura, i entre el 1981 i el 1982 fou president de l’entitat.

Obtingué múltiples premis i distincions en certàmens literaris d’arreu de Catalunya, i la seva obra fou reconeguda en els ambients culturals de la capital catalana. Col·laborà en la represa d’un teatre en català, des del Teatre de Cambra del Centre de Lectura, el 1956 i 1957, i en l’Agrupació Pericial, que dirigí, a partir de 1962.

El 26 de juny de 1998 l’Ajuntament de Reus li concedí el títol de fill il·lustre de la ciutat. El 14 de març de 2003 el Ple de l’Ajuntament de Reus, amb la voluntat de reconèixer la seva trajectòria poètica, humana i de persona compromesa amb la cultura i la societat reusenca, acordà per unanimitat posar el nom de Xavier Amorós a la Biblioteca Central de Reus. El 23 de febrer de 2004 fou nomenat doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili, , juntament amb Josep Antoni Baixeras Sastre i Josep Subirats Piñana. L’any 2004 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

Poeta, memorialista, agitador cultural i home de teatre, va ser botiguer d’un establiment de robes durant molts anys -Les Amèriques- i des del vessant polític, senador en dues legislatures pel partit socialista de Catalunya.

Tres persones exponents de la lluita antifranquista en un periode difícil del nostre país i representats de tres ciutats del nostre territori, que la URV les va reconèixer com cara visible de la resistència cultural antifranquista a les nostre terres i del desig de canvi, tot i que no van ser els únics.

Després de la guerra civil, el nostre país va quedar orfe de cultura. Però en cadascun dels pobles del nostre territori van sortir veus que, primer des de la clandestinitat i després de manera més oberta, defensaven les idees progressistes.

Les llibreries La Rambla de Tarragona, Gaudí i La Galera de Reus, i Viladrich de Tortosa o el bar de la Geganta de Tarragona foren la seu de tertúlies i conferències d’aquelles que buscaven un avenç cultural i polític.

Xavier Amorós va participar des de la premsa i la radio buscant una manera subtil de normalització democràtica de la cultura. En aquest sentit l’autor ens va explicar que els seus poemes s’havien recitat a Radio Pirenaica per mitjà del Solé Tura.

Durant els anys cinquanta, encara era viva la censura i fins i tot l’autocensura. Molt pocs s’avenien a refer el pensament democràtic. No va ser fins els seixanta que hi haurà una revitalització a Catalunya de la mà d’obrers i d’intelectuals que s’inicien en la política. Xavier Amorós es va relacionar amb els intelectuals que havien sobreviscut a la guerra i la repressió i s’incorpora l’any 1948, a la Secció de Literatura i Idiomes del recent reobert Centre de Lectura, la qual cosa el posa amb contacte amb Carles Riba, Francesc de Borja Moll, M. Aurèlia Capmany i Joan Triadú. És un dels fundadors de l’Associació d’Estudis Reusencs, amb un projecte editorial al darrere.

No és estrany, doncs, que sigui una veritable institució a Reus, centre del seu món real i literari.

La poesia d’Amorós, directa, planera, transforma el fet quotidià en imatge lírica, i també, a través de la mitificació del poble de Pradell (Priorat), en símbol. En reconeixement a la seva producció lírica va rebre, entre d’altres, el Premi Carles Riba i el Premi de Literatura Catalana-Poesia de la Generalitat de Catalunya. Va cultivar, a més, el periodisme literari, l’assaig i la crítica i, de manera especial, la crònica autobiogràfica, narrada, segons Joaquim Molas, sota “l’observació i la universalització, amb detallisme, i amb un to poètic i irònic alhora, viu i senzill, de conversa”.

A la Biblioteca trobareu gran part de la seva obra